Ostali bez krova nad glavom. Doslovno

BaukoviKako je to kad čovjek doslovno ostane bez krova nad glavom u srijedu poslijepodne su se mogli uvjeriti Ozren i Ivanka Bauk iz omiške Lokve Rogoznice. Udar vjetra, naime, takvom se silinom obrušio na njihovu kamenu kuću da ju je u trenutku obezglavio. Očevici tvrde da se vjetar takve siline, i to u kraju naviklom na orkansku buru koja nadire iz smjera obližnje Vruje, ne pamti ...


LOKVA ROGOZNICA

Ostali bez krova nad glavom

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Susjeda nas je nazvala i u šoku nam ispričala što se dogodilo. Kad smo iz Omiša, gdje zimi stanujemo, stigli u Lokvu, imali smo što i vidjeti. A opet, najvažnije da nitko nije nastradao, evo i sad protrnem kad pomislim što bi se dogodilo da je netko slučajno prolazio kad je vjetar bacio krov - priča nam Ivanka Bauk dok sa suprugom gazi po ostacima ternite i drvenih greda.

Stara kuća Baukovih, za koju je temeljni kamen postavljen još 1712. godine, dan poslije nevremena u sjećanje priziva slike s ratišta. Krovište kao da joj je granatom razneseno.

Ivanka i Ozren Bauk pred svojom kamenom kućom  
Ivanka i Ozren Bauk pred svojom kamenom kućom: Bilo je žestokih nevremena, ali nikad s nje ni kamenčić nije poletio

- Kuću, čiji sam suvlasnik s rođakom Vlatkom Baukom, u potpunosti smo obnovili 1986. godine i od tada, bez obzira kakvo nevrijeme bilo, ni kamenčić s nje nije poletio - objašnjava Ozren Bauk s gropom u grlu se prisjećajući i 2000. godine kada mu je u požaru nepovratno uništeno 170 maslina.

Za susjedu Maru Bauk, svjedokinju rušenja krova, činilo se da je nastupio smak svijeta.

vjetar i more - Dva, tri sata je vjetar divljao oko naših kuća, zavijao kao da je pijavica, a kad je navalio na Ozrenovu kuću mislila sam da se cijelo selo ruši i da ćemo svi poginuti. Evo, jedan odlomljeni komad je probio i naš krov - govori Mara pokazujući na poveću rupu privremeno prekrivenu najlonom.

Šteta je to koja će relativno lako biti otklonjena, Ozrenu i Ivanku Bauk, međutim, predstoji temeljita obnova ljetnoga doma.

Povezani članci

Who's Online

We have 240 guests and one member online

  • admin