Ukralo i Gungu

Svašta se krade u Ljepoj našoj. Dječji snovi, bolja budućnost, zarađene penzije, poljoprivredna zemljišta, stara didovina, da ne spominjemo sad Franju, čovjeka sa dva prezimena, Kutlu, pretvorbu društvenog u privatno vlasništvu, stanove, tvornice..  nastavi dugi niz krađa i lopovluka i novovjekovnih sjecikesa koji se proteže i do današnjih dana, a i dalje će, ta zna se...
Ružno je reći, još ružnije to i napisati, ali nisam nešto iznenađen da su neke spodobe pod okriljem donjopoljičkog mraka ukrale i našeg Gungu, kip, spomenik, djelo mladog samozatajnog umjetnika Tea Baučića, koji je na grebenu poviše Zeljovića u Jesenicama postavljen na inicijativu udruge "Jesenice", a predstavlja lokanu, jeseničku legendu, starog Gungu...  Ovaj drski čin može samo šokirati neupućene.
Ta zar nisu još uvijek nepoznati tati u Gatima prije 13 godina, također pod pod okriljem srednjopoljičkog mraka, ukrali spomenik Antunu Mihanoviću, piscu stihova naše himne, porijeklom iz stare Poljičke kneževine, veliki kip težak tonu i dvije stotine kilograma, a samo je njegov brončani dio iznosio četvrtinu mase.
Ali eto, tu su se sekundarni tati malo zajebali, jer Teo Baučić je Gungu napravio od  čvrste patinirane - plastike.
Ni grama bronce neprijateljima kulture!!

Foto: HPD Kozjak - Dračari

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and one member online

  • admin