Gata: Zgražanje, zaprepaštenje, nevjerica

Kip Antuna Mihanovića u GatimaZgražanje, zaprepaštenje, nevjerica.Tako se, najkraće, može opisati stanje koje je u petak vladalo među stanovnicima Gata, ali i diljem drevnih Poljica. Dan nakon nestanka spomenika Antuna pl. Mihanovića, pisca stihova himne Ljepa naša, porijeklom iz stare kneževine, na brdašcu Gradac sve je više znatiželjnika, najviše šokiranih i ogorčenih mještana. - Ma to sigurno nemože čovik odavde napravit, tko će ići dirat našeg pjesnika - još uvijek je u čudu Ivan Stanić, nevideći nikakvog zdravorazumskog razloga za počinjeno nedjelo drskih lopova ...

GATA

Zgražanje, zaprepaštenje, nevjerica

Piše: Pero Livajić /Slobodna Dalmacija

Antun pl. MihanovićZgražanje, zaprepaštenje, nevjerica.Tako se, najkraće, može opisati stanje koje je u petak vladalo među stanovnicima Gata, ali i diljem drevnih Poljica. Dan nakon nestanka spomenika Antuna pl. Mihanovića, pisca stihova himne Ljepa naša, porijeklom iz stare kneževine, na brdašcu Gradac sve je više znatiželjnika, najviše šokiranih i ogorčenih mještana.

U podnožju uzvisine i obronaka Mosora, odmah uz magistralnu cestu Split-Šestanovac, prije dvije godine, jučer otuđenu skulpturu svečano su otkrili Matica Hrvatska i Županija splitsko-dalmatinska.

- Ma to sigurno nemože čovik odavde napravit, tko će ići dirat našeg pjesnika - još uvijek je u čudu Ivan Stanić, nevideći nikakvog zdravorazumskog razloga za počinjeno nedjelo drskih lopova.

Veliki brončani spomenik,u prirodnoj veličini,visok oko 2 metra, umjetnički rad akademskog majstora Kuzme Kovačića, odnesen je u noći sa srijede na četvrtak, i to u cijelosti, zajedno s postoljem, a prema pronađenim tragovima teških guma, najvjerojatnije uz pomoć autodizalice ili kamiona, pod okriljem mraka. Na otuđenu skulpturu podsijeća sada tek presječeni vodič gromobrana.

Prije tri godine na sličan je način, tijekom noći, nestalo i brončano zvono na crkvi sv.Jurja. Nikada otkriveni kradljivac isto je međutim, čitavo i neoštećeno, vratio prošlog ljeta. Naravno, opet pod okriljem mraka.

Pretpostavlja se da su isti nepoznati vandali u svom ludom pohodu na vrijednu kulturnu baštinu polomili i stotinjak metara udaljeni zavjetni kameni križ ispred ranokršćanske kapelice sv.Jurja, nebeskog zaštitnika ovog kraja. Njime su, ili njegovim djelovima, provalili u unutrašnjost sakralnog objekta i glagoljaškog središta, premetnuvši inventar.

- Čini se da tu ipak nije bilo profesionalnih provalnika, jer su tanka ulazna jelova vrata jedva otvorena, pa odvaljena iz okvira, udarcima kamenja. Možda im je cilj bila lemozina. Eto su tu falili, jer unutra se našla sve sama sića, kovanice po 5,10,20 lipa. Ostalo ih nije ni zanimalo, valjda - kazuje Jozo Beović, član Pastoralnog vijeća.

Kradja kipa u GatimaVisina materijalne štete, povod, ali i druge okolnosti počinjenog necivilizacijskog izgreda za sada ostaju nejasni i bit će više poznati nakon obavljenog očevida djelatnika Devete policijske postaje iz Omiša.

Nema niti naznaka da je riječ o političkim motivima, već o kaznenom dijelu napravljenom iz koristoljublja. Spomenici i skulpture izrađeni u bronci u posljednje su vrijeme česta meta lopova koji ih kao vrijednu sekundarnu sirovinu prodaju trgovcima otpadnih materijala.

U Hrvatskoj posljednjih tjedana vlada, izgleda, prava pomama za brončanim skulpturama poznatih povijesnih osoba. Krajem prošlog mjeseca iz skladišta Gradskog muzeja u Karlovcu ukradene su, tako, brončane biste Josipa Broza Tita, Nade Dimić i Nade Vukić, narodnih heroja NOR-a.

- Zna se da je to unosan kriminal. Činimo sve, zajedno sa policijom, da sačuvamo spomenike, ali lopovima je teško ući u trag. Pitanje je, međutim, koliko je počiniteljima na Gradcu bilo isplativo dolaziti kamionom po spomenik težak petstotinjak kilograma. A još je neobičnije da su ponjeli i kameni postament, na crnom tržištu gotovo potpuno bezvrijedan. Inače, na otpadu i ilegalnim talionicama, za čitav otuđeni kip Antuna Mihanovića lopovi mogu dobiti oko 10.000 kuna, odnosno 20 kuna za kilogram bronce bez drugih dodataka - ističe Nikica Ujević, iz privatne zagrebačke Ljevaonice Ujević, u kojoj je i izrađena ukradena skulptura.

Autor spomenika otuđenog u Gatima, Kuzma Kovačić, drži kako je krađa prebrutalan vandalski čin, uvjeren da se stvarni motiv krije, ponajprije, u poniženju hrvatskog nacionalnog simbola.

- Skulptura nije odnjeta tek tako i samo zbog koristoljublja, tj. preprodaje umjetnine ili sirovine, a ako i jest, to bi moglo biti obično opravdanje za pravi cilj, odnosno poniženje himne, njezina pjesnika i čitavog hrvatskog naroda - smatra Kovačić, koji je za pljačku kipa doznao iz novina.

Povezani članci

Who's Online

We have 232 guests and one member online

  • admin