Mama Quta Titikaka

Održan je IV. Skup urođeničkih i izvornih naroda AmerikePoruku koju su ovih dana u Peruu na svojem Četvrtom skupu uzvikivali pripadnici izvornih naroda Amerike potrebno je čuti i u našim malim tranzicijskim državama: Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani. Voda se ne prodaje, voda se brani. Šuma se ne prodaje, šuma se brani,.. Njihovi predstavnici će na ovogodišnjoj konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu predložiti osnivanje Suda za klimatske promjene. Skup je na završetku donio deklaraciju Mama Quta Titikaka (Jezero Titicaca) kojom poziva na globalnu mobilizaciju od 12. do 16. listopada za obranu Majke Zemlje i njenih naroda, protiv merkantilizacije života, zagađivača (transnacionalki, međunarodnih monetarnih organizacija, transgenskih kompanija, vanjskog duga) i kriminalizacije urođeničkih i socijalnih pokreta... Više o ovoj globalnoj temi pročitajte u članku Marine Kelava "Transnacionalke na sud!" objavljenom na stranicama H-altera ...

Transnacionalke na sud!


 Piše: Marina Kelava / H-Alter
 Izvor: H-Alter


Nužno je osnovati Sud pravde za klimatske promjene, složili su se sudionici IV. Skupa urođeničkih i izvornih naroda Amerike. Ovaj sud bi identificirao i sankcionirao transnacionalne kompanije koje oštećuju ekologiju i okoliš urođeničkih naroda.

Cilj Suda je "učiniti vidljivim vezu između klimatskih promjena i modela razvoja koji se temelji na iskorištavanju i korporativizmu multinacionalki", izjavio je Miguel Palacín Quispe, predsjednik Coordinadora Andina de Organizaciones Indígenas (Andske koordinacije urođničih organizacija).

Ovaj je skup održan u Peruu u vrijeme kada se narodi Amazonije u toj zemlji bore protiv invazije multinacionalki potpomognutih od vlade koja provodi neoliberalističku politiku na uštrb okoliša.

Poruku koju su ovih dana na svojem Četvrtom skupu uzvikivali pripadnici izvornih naroda Amerike potrebno je čuti i u našim malim tranzicijskim državama: Zemlja se ne prodaje, zemlja se brani. Voda se ne prodaje, voda se brani. Šuma se ne prodaje, šuma se brani.


PROČITAJ VIŠE...
http://www.h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/transnacionalke-na-sud

Povezani članci

Who's Online

We have 446 guests and no members online