Pirotehnika nije dio blagdanskog ugođaja

pirotehnikaPolicija je u ponedjeljak započela s provođenjem akcije "Mir i dobro" koja će trajati do 8. siječnja 2011. godine s ciljem sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, ali također i stradavanje i ozlijeđivanje, naročito najmlađih, kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru. Kako se na mnogim mjestima upravo tijekom predstojećih blagdana očekuje i povećani broj građana, potrebno je podići stanje sigurnosti. Mnogi će građani, poučeni iskustvo otprijašnjih godina u slobodnoj prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu. Policija savjetuje građane, naročito roditelje da ne poklanjaju djeci bilo kakvo sredstvo od kojega bi mogli stradati. Također roditelji i stariji ne bi trebali pred djecom upotrebljavati pirotehniku jer ih najmlađi ne doživljavaju opasnima ako ih drugi koriste. Naime, pirotehnička sredstva nisu igračke i nisu nerijetka teška ozljeđivanja. Zbog neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima prošle su godine poginule dvije osobe, teško je ozlijeđeno sedam osoba, od čega, dvoje djece mlađe od 14 godina, a lakše je ozlijeđeno 19 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina. Roditelji, oprez! ...


MIR I DOBRO

Pirotehnika nije dio blagdanskog ugođaja

Mnogi će građani, kažu nam u policiji poučeni iskustvo otprijašnjih godina u slobodnoj prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja zabranjena

Piše: M. Bokulić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Policija podsjeća da sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima postoje četiri razreda pirotehnička sredstva, a građanima su najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. razreda, te II. i III. razreda.

Podsjetimo, pirotehničkih sredstava I. razreda su tzv. pirotehničke igračke, odnosno, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ta se sredstva mogu prodavat tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama, ali osobama starijim od 14. godina.

Pirotehnička sredstva razreda II. razreda su petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok su pirotehnička sredstva III razreda rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

pirotehnika Pirotehnika II. i III razreda može se početi prodavati u srijedu 15. prosinca sve do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.
Pirotehnika II razreda smije se prodavati osobama starijim od 16 godina, dok sredstva III razreda osobama starijim od 18 godina, ili mlađima, ali po nadzorom roditelja i to od 27. prosinca do 1. siječnja.

Valja istaknuti kako je uporaba pirotehnička sredstva II. i III. razreda zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, te u u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

Policija upozorava građana da pri kupnji pirotehničkih sredstava provjere deklaraciju na omotu, kako bi se uvjerili kojem razredu "pripada", a time je li i dozvoljeno.

Zakon o eksplozivnim tvarima, naglašavaju u policiji, najčešće se krši kada se pirotehnika prodaje na nedozvoljenim mjestima, kada se prodaje osoba mlađima od dopuštene dobne granice, te u razdoblju kada je zabranjeno.

Što se pak tiče novčanih kazni one se kreću od nekoliko stotina kuna pa sve do više desetaka tisuća kuna ovisno o prekršaju. Pa će tako za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava pravna osoba platiti iznos od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovorna osoba u od 4000 do 8000 kuna. Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava fizička će osoba "izdvojiti" od 1000 do 5000 kuna

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari u vidu novčane kazne ili kazne zatvora do tri godine. Međutim, za počinitelja, odnosno osobu koja oružjem, eksplozivom i drugom predmetom dovede drugu osobu ili imovinu u opasnost predviđena je zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Ukoliko je riječ o djelu počinjenom na mjestu gdje se okuplja veći broj građana, predviđa se kazna zatvora od jedne do osam godina.

pirotehnikaPolicija savjetuje građane, naročito roditelje da ne poklanjaju djeci bilo kakvo sredstvo od kojega bi mogli stradati. Također roditelji i stariji ne bi trebali pred djecom upotrebljavati pirotehniku jer ih najmlađi ne doživljavaju opasnima ako ih drugi koriste.

Naime, pirotehnička sredstva nisu igračke i nisu nerijetka teška ozljeđivanja. Zbog neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima prošle su godine poginule dvije osobe, teško je ozlijeđeno sedam osoba, od čega, dvoje djece mlađe od 14 godina, a lakše je ozlijeđeno 19 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina.

Kod ozljeđivanja najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive.

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online