Pedijatri protiv boksa za mlade

boks za mladeBoks nije prikladan za djecu i tinejdžere, upozorile su najveće organizacije pedijatara u SAD-u i Kanadi, pozivajući svoje članove da se energično usprotive boksu za mlade zbog opasnosti od ozbiljnih ozljeda mozga i lica. Potres mozga je najčešća ozljeda koja se javlja u boksu, pa roditelji trebaju ohrabriti svoju djecu da pronađu sportove koji nisu usredotočeni na udarce u glavu i lice, kaže se u zaključcima izjave o novoj politici Američke akademije za pedijatriju i Kanadskog pedijatrijskog društva, objavljenima na web stranici časopisa Pediatrics ...


BOKS NIJE PRIKLADAN ZA DJECU I TINEJDŽERE

Pedijatri protiv boksa za mlade

Izvor: Hina

"U boksu, djeca i mladi se potiču i nagrađuju za udaranje u glavu. Mi kažemo, ne stavljajte djecu u sport u kojem se udarci u glavu odobravaju i potiču", rekao je dr. Claire LeBlanc, suautor izjave o novoj politici i predsjednik Kanadskog pedijatrijskog društva.

Zagovornici amaterskog boksa kažu da taj sport može biti koristan za mlade sudionike jer osigurava tjelovježbu i pomaže da djeca razviju samokontrolu i samopouzdanje. Također ističu da su stope ozljeda niže nego u drugim kontaktnim sportovima, kao što su nogomet, hrvanje.

Glavna razlika između tih sportova je što je u boksu cilj da se zadaju udarci u gornji dio torza, glavu i lice, što se nagrađuje bodovima.

Ozljede mozga su najozbiljnije ozljede koje se mogu dobiti u boksu, a između 1918. i 1998. bilo je 659 boksača koji su preminuli od teških ozljeda mozga.

Potresi mozga su za djecu i mlade od posebne važnosti. Mladi mozgovi su osjetljiviji na ozljede, objašnjavaju pedijatrijske udruge. Oporavak od potresa mozga traje dulje kod mladih ljudi nego kod odraslih, vjerojatno do 10 dana dulje.

Drugi je problem što su boksači podijeljeni po težinskim kategorijama, što može dovesti do opasnog ponašanja, kao što su ograničavanje unosa tekućine i uzimanje lijekova za izlučivanje tekućine (diuretici), kako bi se izgubilo na tjelesnoj masi prije meča.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online