Policija ga ispitivala triskama

šamarPolicajci su me mlatili pet sati, od 11 ujutro do četiri popodne, tukli su me gdje god su stigli, a za to je vrijeme moja majka stajala u hodniku i čekala da se vratim s ispitivanja - bolno Vinku Vukoviću, novinaru Slobodne Dalmacije, priča 15-godišnji Omišanin koji je protekloga tjedna u zgradi solinske policije proživio iskustvo kojega će se zauvijek sjećati ...


15-GODIŠNJI MALOLJETNIK IZ OMIŠA:

Policajci su me tukli satima, a majci su mi rekli da me ispituju

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

U noći s 24. na 25. listopada ovaj je mlađi malodobnik u društvu svoje djevojke i nekoliko prijatelja/vršnjaka zatečen u Solinu bez osobnih dokumenata. S obzirom da mu kao maloljetniku zakon priječi noćne izlaske bez pratnje starije osobe, policajci su telefonski pozvali dječakovu majku da dođe po njega, što je ova, u društvu prijateljice čiji je sin također zatečen u prekršaju, i učinila.

- Rečeno nam je da se svi četvoro sljedeće jutro javimo u solinsku policijsku postaju, a kad smo tamo došli sinovi su nam odvojeno odvedeni na ispitivanje - s vidnom dozom stresa u glasu govori Violeta Gavranović, samohrana majka pretučenoga dječaka.

Nedugo po dolasku u Solin, dječak je, veli majka, prebačen na gornju etažu policijske zgrade, u Odjel za razbojništva, dok je njoj rečeno neka čeka na hodniku kat ispod. I čekala je sve do 16 sati...

- U prvi trenutak na sinu nisam primijetila ništa neobično jer je glavu držao pognuto, a prste skrivene, no kad smo izišli vani, pukao je, rasplakao se, počeo previjati od bolova i vikati: 'Vidi, mama, što su mi napravili'. Tada sam tek shvatila da mu je rasječena usna i da skvrčene prste uopće ne može pomaknuti - prisjeća se Violeta Gavranović utorka kojega nikad neće zaboraviti.

Sina je potom odvela kod obiteljskog liječnika, dr. Milana Čudića, koji je petnaestogodišnjaku propisao terapiju, voltaren kremu za modrice po tijelu i tablete za smirenje. Večer je, međutim, donijela novu dramu u Violetinu domu. Rane su se ohladile, a dječak od bolova doslovno nije mogao stajati na nogama.

- Iz omiške ambulante su nas uputili na hitnu u Split, a kad smo tamo liječnicima ispričali što se dogodilo, pojavili su se i policajci u civilu kojima smo također dali izjavu - kaže Violeta Gavranović dodajući kako, srećom, njenome sinu nije ništa bilo slomljeno, ali su ustanovljene ozljede ruku, koljena i prsnoga koša.

Zanimljivo, istu tu večer, dakle u utorak 25. listopada, Violetin podstanarski stan u Omišu, posjetio je jedan od policajaca koji je sudjelovao u premlaćivanju njezinoga sina.


Molili za oprost

- Došao je vidjeti kako je mali, a ujutro se vratio s još jednim kolegom, pa su obojica razgovarali s mojim sinom. Onaj što ga je udarao dok je klečao molio je za oprost i rekao mu da će on sad tako pred njim klečati - veli naša sugovornica.

Kućne policijske posjete su se nastavile i idućih dana...

- Koliko god mi je u početku bilo drago što dolaze, toliko me poslije to počelo opterećivati. Pogotovo nakon što su razgovori počeli ići u smjeru svojevrsne brige za moju financijsku situaciju. Kao, bila bih nagrađena ukoliko se čitav slučaj zataška, čak bi mi našli i posao. I tada mi je prekipjelo, pa sam odlučila izići u javnost. Nema tih milijuna kojima me mogu potkupiti. Novca nemam, ali imam obraz. Znam da moj sin nije cvijeće, ali ovo što se njemu dogodilo nije zaslužio ni najgori razbojnik. Metode kojima se policajci koriste su prestrašne, kada bih ja ovo odšutjela, sutra bi neki novi dječak nastradao poput mog sina - zaključuje Violeta Gavranović.
   

U sobi za ispitivanje

- U sobi za ispitivanje sam sjedio na stolici, kad mi je prvi policajac rekao da ustanem i naslonim se na zid. Čim sam to učinio šakom me udario po licu i rasjekao usnu. Nakon toga su me još dvojica tukli, imena im ne znam, ali lica im nikada neću zaboraviti. Tražili su od mene da priznam neka razbojništva, a kad bih ja rekao da neću priznati jer nemam što, nastavili bi me udarati kao da sam vreća za napucavanje.

Onaj koji me najviše tukao mi je u jednom trenutku rekao da kleknem i stavim ruke iznad glave, a kad sam to učinio počeo mi je stiskati prste što je izazivalo bol koju vam ne mogu ni opisati. Kad ne bih više mogao izdržati na koljenima, kad bih pao, udario bi me s leđa i tjerao da se ispravim.

Kad su vidjeli da im neću ništa priznati, rekli su mi da će me pustiti i da će sve biti dobro ako im namjestim nekoga da 'padne', na što sam im odgovorio da niti koga imam, niti bi im ga namjestio - prepričava dječak događaje zbog kojih već danima ima noćne more.


Priopćenje PU splitsko-dalmatinske

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili smo šturo priopćenje u kojem se kaže da je ta Policijska uprava zaprimila prijavu roditelja u svezi zadobivanja lakših ozljeda kod malodobnika te je u tijeku ispitivanje okolnosti tog događaja o čemu će podnositelj prijave biti obaviješten u zakonskome roku. Detalje pak nisu u mogućnosti iznositi sukladno članku 60. Zakona o sudovima za mladež.


Stegovne mjere

- Odsjek maloljetničke delinkvencije i Sektor kriminalističke policije, kao i Odsjek zakonitosti postupanja PU splitsko-dalmatinske rade na tom predmetu. Nadam se da ću uskoro imati jasniju sliku o cijelom slučaju. Ako se utvrdi da su policajci prekoračili svoje ovlasti, bit će stegovno gonjeni - rekao je Ivica Tolušić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, istaknuvši kako će javnost biti upoznata rezultatima istrage.NAČELNIK PU SPLITSKO-DALMATINSKE 0 NAVODNOM INCIDENTU U SOLINSKOJ POSTAJI

Načelnik Tolušić: Nismo pretukli dječaka

Kako smo utvrdili, nije bilo zlostavljanja maloljetnika od policijskih službenika, a što se tiče taktike postupanja u provedbi pojedinih izvidnih radnja (razgovora), utvrđuju se pojedinosti - rekao je Ivica Tolušić, načelnik PU splitsko-dalmatinske.

Tolušić je tim riječima komentirao slučaj 15-godišnjeg Omišanina koji je optužio policijske djelatnike da su ga tijekom obavijesnog razgovora u policiji tukli, nanijevši mu niz ozljeda po glavi, tijelu i udovima.

Isti je maloljetnik dan prije spornog incidenta optužio susjeda da ga je izudarao, rekao je Tolušić za Slobodnu Dalmaciju.

Povezani članci

Who's Online

We have 140 guests and no members online