Molimo slavite bez petardi

"Kao i ranijih godina, svjedočimo i mnogim slučajevima psihičkih šokova, stradavanja i bježanja ljubimaca, kućnih životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Prema podacima iz Italije, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca, dok iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide, a mogu oštetiti i ljudski vid", upozorili su Prijatelji životinja povodom nadolazećih blagdana, te su podsjetili da je korištenje petardi potpuno zabranjeno i apelirali na građane da ne koriste ni druge vrste pirotehnike.
A koliko je opasna sva pirotehnika govori aktualni događaj iz Dugog Rata na Badnjak kada je uoči dolaska malog Isusa pola mog susjedstva + familija + prijatelji, sat, dva grozničavo tražilo po mjestu i njegovim zakutcima jednog prelijepog psa koji se preplašen blagdanskom pirotehnikom u večernjoj šetnji otrgnuo vlasniku s uzicom i netragom nestao u dugoratskoj noći dok si rekao BOOOOM!
Nakon stresne potrage pronađen je nakon sat, dva nepotrebne Božićne nervoze...
Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu.

Izvor: Hina, MB

Prijatelji životinja građane su pozvali da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave svako korištenje zabranjenih petardi i redenika.

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online