Kreće sanacija opasnih stijena poviše Omiša, a kad će se 'sanirati' naše brdo šljake - ne zna se..

Odroni stijena Omišanima su veliki, životni problem. Stijene poviše Omiša nekad su štitile grad drevnih gusara od osvajača, potom su postale meka ljubitelja penjanja i drugih avanturističkih aktivnosti, a danas su, pogotovo ove opasnije među njima, prava sigurnosna prijetnja i velika opasnost za ljude i za imovinu. Na to se već godinama upozorava nadležne, pala su i brojna obećanja na svim nivoima vlasti, šetala je svojedobno i premijerka sa svojom svitom kalama Omiša, projektiralo se i potpisivalo no od sveobuhvatne sanacije opasnih stijena naposljetku se nije dogodilo ništa! Grad Omiš ugostio je ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića i Svena Müllera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s nadom da će se s novom Vladom pokrenuti rješavanje brojnih naših nagomilanih problema.. Spomenimo samo brdo šljake u Dugom Ratu koje godinama stoji na mjestu unatoč glasnom negodovanju lokalne zajednice i investitorom koji nakon prestanka zabrane radova još nije krenuo u vidljivu realizaciju potpisanog novog Sanacijskog sporazuma s predstavnicima Vlade, te ovu omišku "neverending story" s sanacijom stijenske mase iznad grada koja bi se trebala napokon, ako je za vjerovati novoj garnituri na Markovom trgu, i sprovesti korištenjem više pojedinačnih ili kombiniranih rješenja poput vezivanja labilnih dijelova stijenske mase čeličnim zategama i sajlama, postavljanja čelične mreže preko razlomljene zone stijenske mase, izvođenja zaštitne barijere za pokrenute dijelove skršene stijene, za što su osigurana sredstva u iznosu od 30,3 milijuna kuna u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Direktor Fonda Sven Müller i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić danas su u Omišu potpisali Ugovor za financiranje sanacije potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase. Predviđeni rok za dovršetak sanacije je ožujak 2018. godine. A kad će se "istopiti" dugoratsko brdo šljake i kad će se krenuti sa izgradnjom objekata u turističkoj zoni "Dalmacija" - ne zna se. Po prijedlogu Sanacijskog sporazuma to se je trebalo dogoditi za dvije godine, po usvojenom dokumentu rok je produžen na četiri godine, a kada će se to doista i dogoditi.. samo vrijeme će pokazati. Nadam se da je naš načelnik Roglić iskoristio priliku i skoknuo danas u Omiš čestitati svom kolegi kojem je vjerojatno uspjelo u njegovom sanacijskom naumu, te upoznati dva važna čovjeka odgovorna i za rješavanje dugoratskog sanacijskog gordijskog čvora, pardon, problema..

KREĆE SANACIJA STIJENA POVIŠE OMIŠA?

Piše: Mladen Banović

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller naglasio je da će Fond u stopostotnom iznosu pokriti troškove ovog tehnički vrlo zahtjevnog projekta sanacije stijena poviše Omiša. Područja sanacije su predjeli Smokvice-Točilo, Peovo i Sveti Mihovil-Baučići.

stijene poviše omišaNa javnom nadmetanju najpovoljniju ponudu dala je zajednica ponuditelj Skladgradnja - Swietelsky zbog čega su na najtečaju izabrani za izvođenje predmetnih radova.

- "Ovo je iznimno važan projekt za Grad Omiš i sve naše građane jer će se smanjiti opasnost od odrona stijena. Iznimno mi je zadovoljstvo što smo danas s Fondom potpisali ugovor za financiranje sanacije i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi projekta" – rekao je gradonačelnik Grada Omiša Ivan Kovačić.

- Naš posao nije samo čuvati prirodna bogatstva Hrvatske, nego i živote naših građana i njihovu imovinu u situacijama kada ih priroda ugrožava. Upravo je to slučaj ovdje u Omišu gdje odroni stijena predstavljaju opasnost za ljude. Opasne stijene će se sanirati, a za to smo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali nešto više od 30 milijuna kuna - kazao je ministar Slaven Dobrović.

Who's Online

We have 217 guests and one member online

  • admin