Iz Regije..

Tvrda Omiška stina

Jozo Jerčić i kamena gromadaTri tone teška kamena gromada parkirana u dnevnom boravku Joze Jerčića ovih je dana glavna omiška atrakcija. Obilaze je i znani i neznani. Da je bilo naplaćivati ulaznice i sanacija rupe na betonskoj ploči Jerčićeve prizemnice bila bi manje problematična. A ovako, nema druge nego čekati da Grad odriješi kesu. Jerčićevima je od petka navečer, kada se stijena odlomila od brda iznad Puta Vrila i skotrljala se pred noge 62-godišnjem Jozi, novinara već navrh glave. Niti više imaju što reći, niti im se govori. Želja im je tek da se ova agonija što prije završi. A to je dio priče u kojem glavnu ulogu preuzima gradonačelnik Ivan Škaričić koji se jučer na licu mjesta uvjerio u razmjere 'elementarne nepogode' koja je obeskućila Jozu Jerčića ...

OMIŠANI I ROLLING STONES

Tvrda Omiška stina

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Nema druge nego pomoći čovjeku kako bi ponovno dobio krov nad glavom. No, prije nego što naši ljudi pikamerima razbiju stijenu, a to je posao koji bi se, pretpostavljam, mogao obaviti u dva dana, treba provjeriti statiku kuće jer ju je udar gromade cijelu protresao - kaže Škaričić.

odron stijena u Omišu

Obnova Jozine kuće lakši je posao. Prvog čovjeka Omiša tek čeka zahtjevna sanacija prijetećih stijena s Babnjačine i svih ostalih klisura, pa je tako još jučer u inspekciju poslan iskusni splitski alpinist Ivica Matković koji bi trebao odrediti prioritete pri postavljanju zaštitnih mreža.

S obzirom da je čitav Omiš praktično opasan potencijalno kotrljajućim kamenjem, sanacija će biti ne samo zahtjevna, nego i skupa. A novca, hvala Bogu, u gradskoj blagajni nikad nema dovoljno. Ugrožena sigurnost građana, međutim, zahtjeva da se iz 'kasice' istrese svaka lipa, baš kao što bi i Vladi, prije nego se dogodi veće zlo, trebalo poslati požurnicu s pripadajućom uplatnicom.

- Za ovu godinu je predviđeno da dobijemo deset milijuna kuna, no to nije novac koji je, bez obzira što je odobren u studenom 2011., već uplaćen. Praksa je da se račun ispostavi tek kad se obave radovi - objašnjava Škaričić dodajući kako će ukupno iz državnoga proračuna na sanaciju omiškoga 'stjenjaka' otići oko 50 milijuna kuna.

ivan škaričić

Koliko će sanacija potrajati, nemoguće je u ovome trenutku procijeniti, no Škaričić se nada kako bi radovi, ukoliko država bude priznavala deset milijuna kuna godišnjeg troška, mogli biti gotovi do konca 2016. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 582 guests and no members online