Iz Regije..

Omiš: Rolling stones i kamene bombe..

Omiš- Uvečer legnen i prikrstin se, a ujutro, čin otvorin oči, zafalin Bogu šta san živ - govori nam Ante Bartulović (48) dok pogledom mjerka stijene što nadkriljuju omiški stari grad. Poglavito predio Smokvica, drevnu četvrt čija bi kamena zdanja, kad bi nekim čudom progovorila, mogla ispripovijedati najnevjerojatnije priče. Gusarske, a ne lovačke. Omiška priča dana trenutačno je najfriškiji odron kamenih gromada od kojih je ona najveća, teška oko tri tone, probila armiranu betonsku ploču na kući Joze Jerčića pavši rečenome Jozi doslovno pred noge. Bilo je to prvi put da su se stijene odlomile sa zapadne strane Cetine, pa se strah, do sada rezerviran samo za stanovnike s istočne obale rijeke, proširio i Vrilom. Ipak, predio u neposrednom podnožju omiške Dinare i dalje je najugroženiji. Stijene tu padaju za doručak, ručak i večeru. No, novinari se pojave samo kad se pred kuće dokotrljaju gromade. Kao što je to, recimo, bilo 2009. ili 2006. godine kada samo pukim slučajem, baš kao i protekloga petka, nitko nije stradao. Upozorenja su to, međutim, koja treba ozbiljno shvatiti ...

KOTRLJAJUĆE KAMENJE

OMIŠANI NAKON NAJNOVIJEG ODRONA KOJI JE KUĆU JOZE JERČIĆA OSTAVIO S RUPOM U KROVU

"Sve je u Njegovim rukama"

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

odron u OmišuUpozorenja su to, međutim, koja treba ozbiljno shvatiti. Odbrojavanje do katastrofe, kako je davno glasio naslov u Slobodnoj Dalmaciji, primiče se nuli. Vrijeme je da se započne s ozbiljnom sanacijom izlokane klisure koja se pred očima nemoćnih Omišana ljušti odbacujući bolesno tkivo.

- Rođen san tu, odma' ispod Mirabele, i moran van reć da san se navika. Kad se negdi maknen, pa kažen ljudima odakle san, prvo me pitaju za te stine šta padaju, to in je prva asocijacija na spomen Omiša. A meni, virujte, nisu ni na kraj pameti, kad bi još i na to mislija, poludija bi - tvrdi Ivan Barać (63) dodajući kako su i mediji zaslužni što Omiš postaje prepoznatljiv kao grad kotrljajućega kamenja.

- Uvik je po nama padalo, ali se o tome nije toliko pisalo, a možda bi bolje bilo da se ni sada ne piše - otpravlja nas Barać.

No, da se ne piše, ne bi bilo ni sanacije. A ona je, rekosmo već, nužna. Bit će kasno kad umjesto o razbijenim krovovima i terasama budemo pisali o razbijenim glavama. Uostalom, čovjek koji se razumije u planine i stijene, poznati hrvatski alpinist Ivica Matković, odavno je ustvrdio kako nikome ne bi preporučio život u poddinarskim omiškim kvartovima.Upravo je Matković u nekoliko navrata čeličnim sajlama učvršćivao najveće gromade. No, novca za tu investiciju uvijek manjka.

odron u omišu

- Ne treba ni govoriti što bi se dogodilo kada bi se s visine od 100 metara na stario dio grada sručila kamena gromada teška 20 tona. Omiš je specifičan jer je čitav opasan klimavim pojasom koji se može srušiti i poklopiti grad - Matkovićevo je upozorenje.

Nije, međutim, vrijeme za paniku, nego za akciju. Zna to i Josip Rogošić (31) objašnjavajući nam kako on kao stanovnik najugroženije Smokvice živi normalnim životom.

- Svjestan sam opasnosti, ali ja nemam gdje. Volio bih da nadležne institucije što prije reagiraju jer prijetnja kojoj smo izloženi nije plod nečije mašte - kaže Josip, dok njegova majka Mirjana (46) priznaje strah zbog klisura kojima se istovremeno i divi i ne bih, veli, mijenjala ni za što.

odroni- Prije svega triba Bogu zafalit šta je stvorija ovo umjetničko djelo od prirode koja okružuje Omiš. A onda mu se triba molit da nam se šta ne dogodi jer nama svako malo odozgar nešto doleti - (ne)mirna je Mirjana.

Iz Zagreba je, s Markova trga, na ušće Cetine prije dva mjeseca 'doletjelo' deset milijuna kuna namijenjenih sanaciji. No, to je malo, nedostaje još najmanje četrdeset milijuna kako bi oko dvije tisuće izravno ugroženih stanovnika moglo mirno spavati.

Jedan od najugroženijih svakako je Josip Živanović (34) koji sa suprugom Katarinom i četverogodišnjim sinčićem Marijem živi točno ispod gusarske kule Mirabele.

- Je li me straj? Nego šta je! Sve čekamo kad će Grad nešto učinit, kad će sajle i na ovu stranu doć, ali ništa, valjda čekaju da neko nastrada – zdvojan je Josip koji također zaziva Boga kao najčvršću slamku spasa.

- A ko će nam pomoć, ako On neće? - zaključuje u ime svih Omišana Josip Živanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 208 guests and one member online

  • admin