Iz Regije..

Domagoj Jerčić: Odlazimo dok se opasne stijene ne saniraju

pogled iz kućeJerčići pakiraju kufere. Mladoj obitelji koja živi u neposrednom podnožju omiške Babnjače, na adresi Put Vrila 4, puna je kapa kotrljajućega kamenja. Odluku su donijeli i više ih nitko ne može od nje odgovoriti. Sele u Podašpilje. - Vidio bih vas kako biste zaspali nakon svega što se dogodilo. Mi smo svi još uvijek pod stresom, bojimo se za vlastite živote, a najgore od svega je što nas nitko ne obavještava što nam je činiti - objašnjava Domagoj koji je, kao dokaz da jedna nevolja nikada ne dolazi sama, prije točno mjesec dana ostao bez posla ...

ODRONI PRIJETE OMIŠU, OBITELJ JERČIĆ ODLUČILA:

Dosta je, selimo se iz Omiša

Odlučili smo se preseliti u selo Podašpilje u omiškom zaleđu, ne možemo više strahovati za našu djecu, pogotovo kad smo saznali da nam je nad glavom odlomljena gromada od 12 tona ...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Ima dosta ljudi koji se čude našem potezu, a ja se čudim njima. Baš me zanima kako bi se oni osjećali kada bi svaku večer išli na spavanje moleći Boga da se ujutro probude i da ih stijena ne poklopi - kaže nam Ana Jerčić priznajući kako se još uvijek nije oporavila od šoka doživljenog prije osam dana kada je, kako kaže, svjedočila užasu gorem od potresa.

Uslijed olujnog nevremena s brda Babnjača odlomilo se, podsjetimo, nekoliko kamenih gromada, pri čemu se ona najteža probila do dnevnoga boravka Anina susjeda Joze Jerčića umalo ga usmrtivši, dok je tek nešto lakši kameni blok svoj put okončao samo nekoliko metara od sobe u kojoj su tog 20. siječnja spavali trogodišnja Dora i jednogodišnji Mate.

Ana priznaje kako joj se i danas noge tresu pri pomisli što se njezinoj djeci moglo dogoditi. A upravo se zbog djece, u dogovoru sa suprugom Domagojem, odlučila do daljnjega preseliti u Podašpilje, selo u omiškome zaleđu.

ivica Matković

- Nakon što je planinar Ivica Matković, pri obilasku opasnih stijena, nogom odvalio stotinjak kilograma teški kamen, prestali smo se dvoumiti. A pogotovo nakon što smo iz novina saznali da nam se doslovno poviše glave nalazi dvanaest tona teška stijena koja se već odvojila od litice - veli Domagoj Jerčić na kojemu se vidljivi podočnjaci od neprospavanih noćiju.

- Vidio bih vas kako biste zaspali nakon svega što se dogodilo. Mi smo svi još uvijek pod stresom, bojimo se za vlastite živote, a najgore od svega je što nas nitko ne obavještava što nam je činiti - objašnjava Domagoj koji je, kao dokaz da jedna nevolja nikada ne dolazi sama, prije točno mjesec dana ostao bez posla.

Najavljena sanacija, koju bi Ivica Matković s kolegama penjačima trebao početi u utorak, posebno ljuti Jerčiće. Pitaju se, naime, tko im može jamčiti da planinari nehotice neće izazvati nove odrone.

- Dora je nakon svega počela povraćati, a obiteljska pedijatrica nam je kazala kako je vjerojatni uzrok tome šok kojega je doživjela nakona pada stijena. Iako su joj samo tri godine, svega je svjesna, pa stalno priča o tom nesretnom kamenju. Baki je nekidan rekla: 'Bako, molin te potilaj tu stinu kod dlugih ljudi', a meni zna reći: 'Mama, ja ti se još sva tlesen' - govori Ana Jerčić uvjerena kako će se s preseljenjem vratiti mir u njezinu obitelj.

- Nije se lako seliti, ovo je naš dom, ali ga moramo privremeno napustiti jer nam ovdje nitko ne može jamčiti sigurnost, barem dok te čelične sajle ne budu postavljene za što će, čujem, trebati najmanje deset dana.

Premda je nemoguće izračunati kamo bi se, u slučaju pada, otkotrljala ili odbila uočena gromada od 12 tona, kuća Jerčićevih, poznavanje fizike vam nije potrebno, prva je na udaru. Domagoj se stoga dao u izračun vremena potrebnog za bijeg. S obzirom da je ekipa HTV-a 'uhvatila' trenutak kako stijena odlomljena pri Matkovićevu spuštanju mete sve pred sobom jureći prema njegovu dvorištu, nekoliko je puta pregledavao snimku i mjerio vrijeme.

- Pet sekundi joj je trebalo da s brda doleti do naše kuće. E, sad, vi meni recite imam li ja tih pet sekundi, pa čak i ako imam, ako sam uočio da stijena pada, što u tom vremenu mogu napraviti? Ništa! I zato odlazimo dok se opasne stijene ne saniraju - zaključuje Domagoj Jerčić.

opasna stijena na Babnjači

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and one member online

  • admin