Iz Regije..

Matković: Dok se stijene ne saniraju, Omiš je nesiguran grad

poviše OmišaUkoliko vrijeme dopusti, Ivica Matković bi danas trebao provjeriti u kakvom su stanju stijene na omiškoj Babnjači. Iskusni splitski alpinist već je u nekoliko navrata za Grad obavljao sanaciju prijetećih kamenih gromada, a ovo će mu biti prvi put da će se na isti posao dati i sa zapadne strane rijeke Cetine. Razlog je, naravno, najnoviji odron iznad Puta Vrila koji je, nakon što se stijena teška tri tone skotrljala u dnevni boravak Joze Jerčića, samo pukom srećom prošao bez ljudskih žrtava. Strah je, međutim, ostao, a da ga u budućnosti ne bude trebao bi se upravo Matković pobrinuti ...

MATKOVIĆ NE UTJERUJE DUGOVE

Dok se stijene ne saniraju, Omiš je nesiguran grad za život

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Strah je, međutim, ostao, a da ga u budućnosti ne bude trebao bi se upravo Matković pobrinuti. Red je, veli nam, da se i na Babnjači procijeni stanje. Da se obave mjerenja, napravi specifikacija, pa potom krene u akciju postavljanja čeličnih sajli, njihova lijepljenja i vezivanja.

Omiš


Matković: Već dvadeset godina upozoravam na opasnost

Ivica Matković u svojim javnim istupima ne bira riječi. Dodvoravanje nije njegov stil. Stoga mu treba vjerovati kad kaže da Omiš nikada ne bi izabrao za svoje prebivalište.

- Već dvadeset godina upozoravam na opasnost kojom je Omiš okružen, a tek kada se od planine odlomi veća stijena o tome se počne glasno govoriti. Iskreno, da u Splitu imam štalu, pa da mi netko u zamjenu ponudi vilu s bazenom u Omišu, ne bih pristao. Dok se stijene ne saniraju, Omiš je jednostavno nesiguran grad za život, to svakome mora biti jasno - jasan je Matković.

A sigurnosti, pri čemu se procjenjuje da je izravno ugroženo oko dvije tisuće stanovnika, neće biti sve dok i posljednji kamen ne bude opasan čeličnom sajlom.

- Na tisuće kamenih blokova, od 100 kilograma pa sve do 20 tona težine, odvojeno je od matične stijene, pitanje je samo dana kada će pasti. Priroda je po tom pitanju neumoljiva, ona čini svoje, pa je napokon vrijeme da i čovjek nešto učini. Kad već nije bio određen pojas u kojemu bi bila zabranjena gradnja, onda treba intervenirati sajlama koje su stopostotna zaštita od odrona.

Uostalom, tako se radi u čitavome svijetu. Samo što se, primjerice u Švicarskoj, najmanje jednom godišnje obavlja provjera držača, dok kod nas, zbog štednje, to više funkcionira kao nekakav flaster, a to čitav posao stavlja u rang besmislice - zaključuje Matković.

Omiš
 

Škaričić: Sanacija ovisi o priljevu novca iz državne blagajne

Omiški gradonačelnik Ivan Škaričić nije ni pokušao demantirati Matkovićevu izjavu o tisućama kamenih blokova koji prijete Omišu. Tek je ustvrdio kako Grad čini što može da opasnost, ako ništa drugo, barem umanji.

- Stanje je takvo, kakvo je, teško se protiv prirode boriti. Odron na Vrilu samo pokazuje da nam nije lako pri odabiru prioriteta za sanaciju jer nikada ne znate odakle će gromade doletjeti. Na žalost, toliko je potencijalno opasnih žarišta na klisurama kojima je Omiš okružen da je potpuna zaštita praktično nemoguća - kaže Škaričić dodajući kako je sanacija u idućem razdoblju predviđena iznad kvarta Smokvica, a potom će sve ovisiti o priljevu novca iz državne blagajne. 

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online