Omiški Dani brzine: Moćni 'Fićo' i Formula 1 jurili središtem Omiša

formula 1Protekla nedjelja bila je vrlo zanimljiva za grad Omiš čijim se ulicama provozao prototip Formule 1, i to model Sighinolfi BMW 3000 koji je ostavio bez daha stotine znatiželjnika koji su se gurali u prve redove iza sigurnosne ograde začepivši uši zbog glasne tutnjave moćnog motora. Bio je to finale trodnevnog događanja Drugih omiških dana brzine koji je okupio profesionalne vozače relija, zaljubljenike u brzine, automobilske modelare, vozače kartinga te natjecatelje u autoutrci Kup Hrvatske u disciplini kronometar. Organizator omiški autoklub "Oneum" ravno iz Torina doveo je prototip Formule 1 koji je izazvao najviše pažnje među posjetiteljima. Moćni bolid koji može razviti brzinu i do 300 kilometara na sat iz oka i radara nije ispuštala ni prometna policija koja je zamjerila vozaču Talijanu Ricardu Aliju brzinu od 119 na sat zaprijetivši mu - kaznom ...


OMIŠKI DANI BRZINE

Formula 1 projurila središtem Omiša

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić / Cropix


- Tražili su da vozi 40 na sat, što je nelogično jer se zna da kod takvih bolida downforce ne djeluje ispod sto! Inače bi klizao po cesti. Downforce vam je aerodinamička sila koja pritišće automobil prema dolje, na površinu asfalta, te tako povećava prianjanje gume o podlogu i omogućava brže prolaske kroz zavoje - u automobilističku struku upućuje nas organizator Tomislav Grubiša, član prve dalmatinske rally posade, kojem je namjera bila, kako kaže, pokazati Omišanima i gostima kako izgledaju rally automobili, te upozoriti mlade vozače da lokalne ceste nisu za utrke.

Grubišu smo uspjeli uhvatili na nekoliko trenutaka dok nije ponovno odjurio do parkirališta u središtu Omiša gdje se neprestano nešto događalo.

Formula 1 u Omišu

Moćni ‘fićo’

Kup Hrvatske u disciplini kronometar osvojio je Donald Milokanović iz Brtonigle. On je nastupio sa svojim malim ali snažnim ‘fićom’ u koji je ugradio motor R1.


Asovi uz stazu

Brojni automobilistički asovi poput Ozrena Grande, Nike Pulića, Almira Vrpčića, Marinka Stanića, braće Roberta i Marina Bradarića i druge autozvijezde odgovarali su na pitanja o izloženim jurilicama izlijepljenim mnogobrojnim naljepnicama, u pozadini treštala je glazba.


Nove nade

Na parkingu je glavnu riječ imao 11-godišnji Josip Varkaš iz AMK “Pro Patria” sa svojim automodelom BMW-a trice na daljinsko upravljanje. Nije imao puno vremena za razgovor jer je trebalo mijenjati gume jer je autić “šlajfao” po mokrom asfaltu.

- Dica iz Omiša rođeni su prvaci, ali nemaju di trenirat. Nitko nema sluha, a traže samo ledinu 100 puta 50 metara, a sve ostalo će sami sredit - kaže Josipov tata mehaničar Joško dok se oko staze motaju braća petogodišnji Ivan i godinu mlađi Luka Kuvačić.

Imaju doma ferrari na daljinski, vježbaju, pa se čuvajte vi tamo na Grobniku!

Who's Online

We have 264 guests and no members online