Post festum drugih Omiških dana brzine

Formula u OmišuPoznata uzrečica - Sve je dobro kad se dobro svrši - napokon odzvanja u ušima ekipi u AK "Oneum" iz Omiša. Ideju odnosno izazov koji je rallyaš Tomislav Grubiša postavio klupskim kolegama prije 10-tak mjeseci kao vodilju napokon smo ostvarili. Dokazali smo da je i to moguće - dovesti i provozati prototip Formule kroz centar grada našeg matičnog auto kluba. Uz pomoć prijatelja iz SKOK Racing iz Brtonigle pod čijim grbom vozi talijan Riccardo Alla započeli su pregovori sa vlasnikom i vozačem formule Sighinolfi BMW 3000 i ideja je već svima postala bliža. Bez nesebične potpore i pomoći gosp.Branka Krstulovića ovakva manifestacija uopće ne bi ni zaživjela ...


POST FESTUM

2. Omiški Dani brzine

Piše: Tomislav Tomaš / AK Oneum Omiš
Izvor: AK Oneum Omiš

Kao prvi u Hrvatskoj a i šire koji su se odlučili na projekt vožnje bolida gradskim ulicama naišli smo na dosta prepreka i nepoznanica na koje ni dan danas nismo uspjeli dobit definirane odgovore.

Neka od tih tumačenja su nas na kraju koštala mnogo strpljenja, novaca a ponajprije gubitka dogovorenih sponzorstva renomiranih brandova koji su se bili spremni promovirat kroz naš klub i naše daljnje projekte ...

2. Omiški Dani Brzine

Dakle, naši članovi, nakon uspješne sezone i odvoženih utrka u raznim disciplinama Hrvatsku autoscenu zaključuju posljednjim autoslalomom  sezone Prvenstva Hrvatske i od tada (24.10) teku svakodnevne pripreme za petnaestominutnu vožnju Formule kroz grad.

Već u samom startu posao organizacije osiguranja staze odnosno cijelog grada Omiša, ukupno 1400 metara s punim povjerenjem predajemo tvrtki Europrotekt s kojom godinama surađujemo i koja se svojim radom dokazala kao najkvalitetnija za ovakav zahtjevan projekt.

Uz suradnju djelatnika PP Omiš koji su uvijek imali sluha za naše projekte i uz odobrenje PU Splitsko-dalmatinske završavaju se pojedinosti i kao i nama tako i njima želja je bila da sve prođe bez problema i incidentnih situacija.

2. Omiški Dani Brzine

Manifestacija 2. Omiški dani brzine započela je u petak prezentacijom  i edukacijom građana od strane policije, a zatim su sljedili automodelari koji su privukli znatiželju prolaznika i popunili prostor za gledatelje koji je dolaskom omiških vozača raznih disciplina dočekao večer.

Subota je bila rezervirana za novu disciplinu automobilizma - Kronometar vožnje, koja je prezentaciju imala prije dva tjedna u Poreču.

Naši prijatelji iz AK SKOK Racinga, idejni začetnici Kronometra pomažu nam i natjecanje okuplja zavidnih 50-tak prijavljenih vozača od Istre do Dubrovnika.

Odličan odaziv vozača, brojni upiti za organizaciju sljedećeg natjecanja te ono najvažnije, oduševljenje gledatelja sa onim što smo prezentirali daju nam svježu energiju i novi zamah za još, za bolje, za više...

2. Omiški Dani Brzine

Večer je bila prepuštena zabavnom programu u kojem su na pozornici glavnu riječ vodili grupa "the Bastards" (svirali su Zagrepčani odlično pred nažalost malobrojnom prisutnom publikom.. op.ur.).

Nedjelja, naši pogledi uprti u nebo kao da su zaustavili onu kišu koja je već u rano jutro počela natapat ulice Omiša. Brojka od 100-tinjak zaštitara i redara svojim je prslucima zašarenila tmurno nedjeljno jutro.

2 kilometra zaštitnih traka, stotinjak metara sigurnosnih ograda na potencijalno opasnim mjestima u početku su zbunili građane koji su se pitali što se to događa... Točno u 11.45 zatvaranje svih prilaznih cesta gradu, zatvaranje državne ceste, magistrale i dva safety car-a svojom vožnjom najavljuju taj trenutak..

2. Omiški Dani Brzine

Unatoč brojci od skoro desetak tisuća gledatelja tišina se spustila na grad i nju je u jednom trenutku proparao zvuk moćnog BMW-ovog motora Formule koji je prvu vožnju, testnu vožnju učinio nekoliko kilometara bržom od unaprijed dogovorene s policijom...

Upućeniji znaju da bolid pri malim brzinama nije dovoljno stabilan i u želji da osigura potrebnu stabilnost i potreban downforce vozač je moćnog BMW-a "nahranio" pinkicu previše i odgovorne osobe u policiji su zaključile da je prva vožnja ujedno i posljednja...

Nakon prvotnog razočaranja, fešta je nastavljena na već osiguranoj pisti na gradskom parkingu uz vožnje autoslalomaša, rallyaša, driftera, kartinga, a svojim su umjećem i natjecateljskim vozilima publiku dizali na noge ikone HR automobilizma Niko Pulić, Robert i Marino Bradarić, Ivica Nosić, Ozren Granda, Marinko Stanić, Almir Vrpčić, Boro Mateša, Denis Močibob, Petar Dajak, karizmatični Edi Milokanović i mnogi drugi...

Nakon odvoženih vožnji svim zainteresiranima su objašnjavali te velike razlike između natjecateljskih i civilnih vozila želeći im ukazati da izvan piste strogo poštuju prometne propise i druge sudionike u prometu.

Uz stariju generaciju svojim su se vršnjacima obratili i mlade nade HR automobilizma - Donald Milokanović, Ivan Pulić i ostali...

2. Omiški Dani Brzine

S prvim večernjim satima nedjelje približio se i kraj ovogodišnje manifestacije u kojoj je vjerujemo svatko mogao pronači nešto za sebe, a mi, kao organizatori, bit ćemo najsretniji ako su svi posjetitelji prihvatili misao i motiv koji nas je potakao na sve ovo.

Smisao cijelih ODB i ideja vodilja je da svima Vama prezentiramo prave trkaće automobile, njihovu snagu, opremljenost, sigurnosne elemente, mogućnosti i preformanse, te sposobnost i vještinu svih nas vozača i zaljubljenika u ovaj sport i sve to tamo gdje je ovome i mjesto - NA TRKAĆOJ PISTI!

2. Omiški Dani Brzine

Na pripremljenoj pisti, iza zaštitnih gumenih zidova, iza sigurnosnih betonskih ograda, pisti ograđenoj trakama, osiguranoj zaštitnim ogradama i redarima, pisti sa svim svojim sigurnosnim elementima, vatrogasnim vozilom, vozilom Hitne pomoći, pod budnim okom sudaca koji u svakom momentu signalnim zastavama mogu zaustavit utrku...na pisti, a NE na cesti, jer cesta nije pista!

Sjetite se što smo mi sve prošli i koje smo uvjete osigurali da bi cesta barem 5 minuta Formuli bila pista!

Tu jednu, jedinu vožnju...
 

2. Omiški Dani Brzine

Povezani članci

Who's Online

We have 175 guests and no members online