Don Ante Škobalj: Nesvakidašnja osoba na ovim našim prostorima

Pred rodbinom, prijateljima i znancima, u sklopu 14. Dugoratskog ljeta na Poljičkom trgu, u Dugom Ratu ispred ambulante, otkrivena je bista don Anti Škobalju. Tom prilikom u kino dvorani "Dalmacija" dr.sc. Gracijano Kalebić, sa Sveučilišta u Splitu govoreći o životu i djelu don Škobalja, pored ostaloga je kazao i ovo: "Don Ante Škobalj je jedan od najzaslužnijih građana s područja općine Dugi Rat. Kao čovjek, koji se sa svojim plodnim djelovanjem istakao u svom pastoralnom radu, vjeroučiteljskom- kehezijskom, znanstvenom, umjetničkom radu, a uz sve to bio je i društveni aktivist, borac za nacionalnh slobodu i veliki dobrotvor. Po prirodi otvoren, energičan, uvijek predan za stvar vjere morala, čpvjek čvrstih vrlina, pogotovo onih koji su u današnje vrijeme nasušno potrebni, kao što je borba za slobodu, za mir, solidarnost među ljudima. To su vrline, koje su krasile don Antu, uz to što ostavio niz značajnih djela na području znanosti i umjetnosti. Okusio se je u  kiparstvu, u slikarstvu, bio je scenarist, redatelj, povjesničar, arheolog. Jednom riječju, važna i svestrana ličnost, koja se na kraju krajeva, bio i književnik, poliglot. Govorio je latinski, esperanto.. Nesvakidašnja pojava na ovim prostorima u najpozitivnijem smislu te riječi..".

DON ANTE ŠKOBALJ

Nesvakidašnja osoba na ovim našim prostorima

Piše: Davor Grgat

O don Anti je govorio je gorepotpisani, koji je podsjetio da je ovaj svećenik bio i dobar esperantista, koji se je dopisivao sa esperantistima iz Brazila, Japana.., a bio je i član Svjetskog saveza katolika esperantista (Internacia Katolika Esperantista Asocio - IKEA) sa sjedištem u Riminiju (Italija).

Pred spomenikom, gdje se okupilo mnoštvo rodbine i prijatelja, svoje pjesme je recitirao jesenički pisnik Ante Tomaš, a potom je načelnik općine ing. Jerko Roglić otkrio bistu.  

uz bistu don ante škobalja

Na kraju ove svečanosti Tomislav Zemunik, jedan od Udruge Jesenice, zahvalio je svima koji su doprinijeli ovom za mnoge povijesnom činu, i najavio nove projekte ove agilne udruge.

Povezani članci

Who's Online

We have 182 guests and no members online