Preminuo bivši splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić

ante jurićUmirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Ante Jurić preminuo je u Puli u utorak 20. ožujka 2012. u 90. godini života, 65. svećeništva i 24. biskupstva. Sprovodni obredi i oproštaj od umirovljenog nadbiskupa obavit će se u subotu, 24. ožujka u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i sahranjen. Nadbiskup Ante Jurić rođen je 17. svibnja 1922. u Vranjicu. Zaređen je za svećenika 18. svibnja 1947., a za biskupa posvećen 16. listopada 1988. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji služio je kao župnik u Desnama, Solinu i Makarskoj, odgojitelj u Sjemeništu i u Bogosloviji te kao splitsko-makarski nadbiskup do umirovljenja 2000. godine...

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Biskupsku službu obavljao je u zahtjevnim povijesnim vremenima. Svjedočki je vjernike učvršćivao u Evanđelju, ljubavi prema Hrvatskoj i skrbi za svakoga čovjeka. Uz zauzeti pastoralni rad, posvetio se brizi za siromašne i prognane, poglavito tijekom ratnih stradanja.

Utemeljio je više župa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, klasičnu gimnaziju s pravom javnosti, uključenje Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitsko sveučilište. Posebnu je ljubav iskazivao prema svećenicima i duhovnim zvanjima, kojima je posvetio najveći dio svog života.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and one member online

  • admin