Don Većeslav Šupuk zavolio Katune toliko da se u njima želi i pokopati

Po dekretu splitsko-makarskog nadbiskupa monsinjora Marina Barišića, euharistijska služba u prošlu nedjelju bila je zadnja u župi Uznesenja BDM Katuni-Kreševo za dosadašnjeg župnika don Većeslava Šupuka koji nakon 37 godina svećeničke službe u drevnoj župi Radobilji odlazi u zasluženu mirovinu. To je bila prilika da se evociraju uspomene na protekle godine kroz koje je taj, mogli bismo slobodno kazati, supersvećenik ostavio nemjerljiv trag u toj župi ...

KATUNI KREŠEVO

Don Većeslav Šupuk zavolio Katune toliko da se u njima želi i pokopati

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Iza njega ostala je izgrađena nova crkva i groblje na Prpuši, dograđena i uređena crkva i groblje na Kreševu Brdu, obnovljena crkva Uznesenja BDM, podignut velebni križ i Križni put na brdu Gradini i na kraju svog župnikovanja temeljito je obnovio stolnu crkvu Posrednice svih Milosti u Katunima i Kreševu.

Osim sakralnih objekata Šupuk je podigao i brojne spomenike i to redom; spomenik palima braniteljima iz te župe, onaj u čast pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te brončana poprsja pape Ivana Pavla II. i kardinala Franje Kuharića. Njegov posljednji govor izmamio je suze kod okupljenog mnoštva u mjesnoj crkvi.

- Odlazim iz ove župe, ali moje srce uvijek ostaje s vama. Ovdje me vežu brojne uspomene kroz koje smo zajedno prošli. Oprostite mi ako sam koga uvrijedio, ali sve je to bilo u dobroj namjeri za opće dobro. I sutra kada svoju dušu predam Bogu, izrazio sam želju da se pokopam u ovoj župi koju sam nemjerljivo volio i u kojoj sam ostavio svoje najbolje godine. Sve što smo učinili, učinili smo to zajedno, jer bez vaše pomoći ne bi bilo ničega - istaknuo je župnik don Većeslav Šupuk.

Don Većeslav Šupuk
foto: Ivo Ravlić / Cropix

Nakon pročitanog dekreta od strane don Ivana Kovačevića, od župnika se u ime svih svećenika rodom iz te župe dirljivim govorom prepunim emocija oprostio najstariji od njih don Bogoslav Bartulović, a zahvalu mu je uputio i don Ivica Babić.

Od župnika su se govorima oprostili i predstavnici župljana, akademski slikar Josip Botteri Dini, koji su mu uručili i prigodne darove.

Samo lijepe riječi imali su i predstavnici Udruge stražara Kristova groba Petar Merčep i Mijo Kovačević koji su organizirali i potpisivanje peticije koja je biti upućena ocu nadbiskupu da se don Većeslava Šupuka proglasi doživotinim počasnim župnikom te župe.

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online