Preminuo Mirko Kovač, jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca

Mirko KovačMirko Kovač, pisac koji je sebe smatrao crnogorskim, hrvatskim, srpskim i bosanskim piscem, preminuo je sinoć u Rovinju, gdje je živio od 1990-ih. Kovač je pripadao krugu slavnih srpskih i jugoslavenskih pisaca 20. stoljeća (Kiš, Pekić, Bulatović, David). Nakon što je diplomirao dramaturgiju na beogradskoj Akademiji dramskih umetnosti, Kovač je 1962. objavio roman Gubilište kojim je odmah stekao javnu pozornost i političku osudu. Slijede romani Moja sestra Elida, Životopis Malvine Trifković, Ruganje s dušom te roman Vrata od utrobe kojim je osvojio kritiku i publiku (roman je dobio NIN-ovu nagradu, nagradu Željezare Sisak i nagradu biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu). Slijede brojna druga djela, a posljednju fazu života obilježio je roman Grad u zrcalu. Kovač je pisao i filmske scenarije, među kojima su najslavnije Lisice (film režirao Krsto Papić) i Okupacija u 26 slika (r. Lordan Zafranović) ...

IN MEMORIAM

Preminuo Mirko Kovač

Jedan od najvećih pisaca s ovih prostora umro je u 75. godini života

Izvor: T-Portal

Kovač je bio omiljen zbog svojih djela, ali i zbog svojih javnih nastupa. Tokom 1990-ih suprotstavljao se nacionalističkoj histeriji, a u svojoj književnosti oslanjao se na tradiciju i život svih jezika s prostora bivše Jugoslavije.

- Trudio sam se u svojim prozama, likovima, sudbinama, intimnim pričama, svim onim ljepotama koje proza nosi, ne zagaditi tekst dnevnim peripetijama. Treba velika vještina i majstorstvo da nešto prodre od dnevnih događanja a da se tekst ne naruši. Premda, nisam se ja inače suzdržavao od pamfleta, ali prozu ljubomorno štitim od banaliziranja i obračuna - govorio je Kovač.