Miro Gavran gostovao na Danima kršćanske kulture

Miro GavranU sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u ponedjeljak 7. travnja održan je program Susret s autorom u palači Milesi na kojem je nastupio Miro Gavran, jedan od najizvođenijih suvremenih hrvatskih dramatičara u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina, a programom je moderirala Jelena Hrgović. Prisjećajući se svojih književnih početaka Miro Gavran je rekao da je počeo pisati još kao mladić, sa 16 godina, i to u svojoj rodnoj Slavoniji. Njegovi početci vezani su uz kraće prozne tekstove koje je objavljivao u školskom listu, a javnosti je poznat 1983. godine kad je debitirao s dramom "Kreontova Antigona" u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Do sada je napisao četrdeset kazališnih tekstova među kojima "Kad umire glumac", "Sve o ženama", "Sve o muškarcima", "Kako ubiti predsjednika", "Pacijent doktora Freuda", "Parovi", "Lutka",...

SUSRET S AUTOROM

Miro Gavran gostovao na Danima kršćanske kulture

Piše: Jelena Hrgović
Izvor: Verbum.hr


Djela Mira Gavrana prevedena su na 35 jezika, a njegove knjige imale su preko 150 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Inače, Miro Gavran diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu i radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD, a od 1993. godine radi kao profesionalni pisac.

Prisjećajući se svojih književnih početaka Miro Gavran je rekao da je počeo pisati još kao mladić, sa 16 godina, i to u svojoj rodnoj Slavoniji koja je toliko živopisna da je u njoj lako nalazio inspiraciju. Njegovi početci vezani su uz kraće prozne tekstove koje je objavljivao u školskom listu, a javnosti je poznat 1983. godine kad je debitirao s dramom "Kreontova Antigona" u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu.

Do sada je napisao četrdeset kazališnih tekstova među kojima "Kad umire glumac", "Sve o ženama", "Sve o muškarcima", "Kako ubiti predsjednika", "Pacijent doktora Freuda", "Parovi", "Lutka" itd.

Njegove predstave igrane su diljem svijeta, a upravo početkom travnja “The Daily Theatre“ sa Sveučilišta La Verne u Los Angelesu uprizorio je i njegove četiri drame “Čehov je Tolstoju rekao zbogom”, “Shakespeare i Elizabeta”, “Sve o ženama” i “Lutka”.

Njegov plodan rad zasigurno je jedan od razloga zašto je jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen njemu, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema tekstovima autora, koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, a od 2013. godine u Poljskoj pod nazivom Gavranfest.

Osim toga, Miro Gavran objavio je i devet romana među kojima "Zaboravljeni sin", "Kako smo lomili noge", "Kafkin prijatelj" te zbirku kratkih priča "Mali neobični ljudi". Među romanima je i trilogija "Judita", "Krstitelj" te "Poncije Pilat", a psihološko-egzistencijalne romane inspirirane Biblijom na način da biblijske junake približava senzibilitetu suvremenih čitatelja, tako da ga rado čitaju i vjernici i ateisti, pronalazeći u tim romanima univerzalne humane poruke, počinje pisati kao četrdesetogodišnjak. Istaknuo je kako su oni odraz obrata koji se dogodio u njegovu životu, i koji je snažno prožeo i njegov umjetnički rad.

No osim bavljenja ovom tematikom, Miro Gavran napisao je i niz knjiga za djecu i mlade poput "Svašta u mojoj glavi", "Kako je tata osvojio mamu", "Zaljubljen do ušiju", "Sretni dani" itd. Djeca Gavrana počinju čitati u djetinjoj dobi, a potom ga u zrelijoj dobi otkrivaju kao romanopisca i rado prate njegov rad, u što se uvjerio u susretu s čitateljima koji rado s njime dijele ovo iskustvo.

Inače, Miro Gavran zajedno sa suprugom Mladenom, koja je također glumica, osnovao je 2002. godine Teatar Gavran koji uspješno nastupa s predstavama u zemlji i inozemstvu, a u siječnju ove godine premijerno su izveli predstavu "Sladoled" koja govori o odnosu majki i kćeri. Nastala prema tekstu Mira Gavrana uspješna je to predstava u kojoj igraju Mladena Gavran i Ana Vilenica. Trenutno radi na tekstu o odnosu očeva i sinova koji također planiraju postaviti na kazališnim daskama.

Krajem prošle godine objavljena mu je knjiga "Pjesme" u kojoj su sabrane pjesme svrstane prema temama: Neupotrebljivi zapisi, Hrvatska 1991., Staromodne pjesme i Biblijske pjesme, a riječ je o pjesama koje su nastajale od 1985. do 2013. godine, a neke od njih izveo je i pred splitskom publikom.

Povezani članci

Who's Online

We have 208 guests and no members online