Omiški školarci trebali su na ekskurziju u Veneciju, ali...

Učenici Srednje škole "Jure Kaštelan" iz Omiša spremaju se na ekskurziju u Veneciju. Već krajem 2021. odabrana je agencija "Destinations F-tours", jedna od dviju koje su se natjecale, i roditelji su već počeli uplaćivati novac. Kad ono -  stiže informacija kako je inspekcija Ministarstva obrazovanja poništila javni poziv za ekskurziju, koja bi trebala biti održana u veljači. Roditelji su kontaktirali novinare Slobodne Dalmacije u strahu da bi opet mogli ostati bez novca, a djeca bez putovanja, a imali su i primjedbu na način kako je to iskomunicirano s njima.
- Nismo primili službeni mail da je poništen natječaj niti konkretno objašnjenje zašto je do toga došlo. A informaciju na internetskoj stranici škole smo jedva jedvice našli - požalili su nam se roditelji.
Novinari su kontaktirali ravnateljicu Terezu Srdelić i upitali kako su i kada obavijestili roditelje da je temeljem rješenja Ministarstva od 14. prosinca donesena Odluka o poništenju javnog poziva, odnosno da je neizvjesno hoće li učenici uopće krenuti na putovanje koje su im roditelji djelomično ili u potpunosti već uplatili...

PUT, PUTUJEM ...

Piše: Diana Barbarić
Izvor: Slobodna Dalmacija


Naime, ukupno je 96 roditelja ove omiške srednje škole potpisalo ugovor s agencijom "F-tours" o organizaciji puta u Veneciju, i to po cijeni od 2.390 kuna (317,20 eura) ili 2490 kuna (330,48 eura), ovisno o načinu plaćanja.

Ravnateljica tvrdi kako je odmah nakon završetka inspekcijskog nadzora na sjednici Nastavničkog vijeća obavijestila članove o poništavanju javnog poziva zbog propusta u provedbi procedure, a o svemu su, navodi ona, obaviješteni i članovi Školskog odbora na sjednici održanoj 22. prosinca 2022. godine.

- Nositelji izvanučioničke nastave "Karneval u Veneciji", nastavnice Vanja Jurković i Katarina Perišić Lelić, su obavijestile sve razrede i sve učenike i rekle im da prenesu informaciju roditeljima da je javni poziv poništen te će biti ponovljen sukladno Pravilniku i to u razdoblju od 15. do 20. prosinca - kazala je Srdelić, napomenuvši i kako je obavijest o poništenju objavljena je na mrežnoj stranici škole.

Kazala je i da je promptno nakon poništavanja javnog poziva kontaktirala predstavnika agencije "koji je jasno rekao da ako se ne realizira planirana izvanučionička nastava ili ako ponovljenim pozivom bude odabrana druga agencija da se roditelji trebaju obratiti agenciji te da će uplaćeni iznosi biti u cijelosti vraćeni".

U pitanju je "Destinations F-tours", jedna od onih koja se nije izblamirala u pandemiji i koja nije ostala dužna roditeljima. Njezin direktor Mario Miočić je potvrdio kako ih je škola obavijestila o poništenenom natječaju zbog proceduralne pogreške u trenutku kad su već imali 96 prijavljenih putnika.

- Ako se na ponovljenom natječaju odabere drugi ponuditelj ili se putovanje otkaže, s naše strane povrat uplaćenog novca u cjelosti prema roditeljima nije upitan.

Budući da se natječaj ponavlja, roditelji imaju opciju čekanja ishoda novog natječaja ili povrat uplaćenog odmah. U svakom slučaju mi smo otvoreni za sve opcije i postupiti ćemo prema želji svakog roditelja pojedinačno - istaknuo je direktor "Destinations F-toursa".

Držimo fige da će na koncu učenici otići na ekskurziju kojoj se toliko raduju.