Zanimljivosti..

Omiška Ruža u gradu na pjeni mora

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Moje trodnevno putovanje prema "gradu na pjeni mora" - Budvi - krenulo je cestom koja vodi od Dubrovnika preko Brgat Gornjeg i Ivanice za Trebinje koje se nalazi u Bosni i Hercegovini. Trebinje je gradić udaljen od Dubrovnika oko 30 km. Iz Trebinja smo se spustili preko mjesta Tuli i Zupci novom cestom (napravljena je prije jedno tri godine, ali još nije ucrtana na mnogim kartama) za Crnu Goru. Od Trebinja do granice smo došli za 15-tak minuta vožnje  te smo je prešli bez čekanja, a ulazak se plaća. 3 eura. Službena valuta u Crnoj Gori je euro. Nakon graničnog prijelaza nema nigdje u blizini kuća, a ni prometnih oznaka, ali se ne treba bojati jeste li na pravom putu.. Vozili smo do prvog mjesta (20 tak min) i došli do glavnog rotora na kojem se opredjeljuje za Budvu ...

BUDVA

Put grada na pjeni mora

Tekst i slike: Ružica Opačak

Prošli smo mala mjesta Kumbor, Đenovići, Bijela, Kamenari. Ako želite zaobići zaljev Boke Kotorske i skratiti put za jedno 40 tak km do Budve najbolje je ići na trajektni prijelaz Kamenari-Lepetane

Trajekti voze u bilo koje doba dana i noći. Doslovno ste za dvije minute na drugoj strani te čak nije potrebno izlaziti iz automobila. Ukupna cijena  karte za osobno vozilo je 4 eura.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Trajektni prijelaz Kamenari-Lepetane
 
Mi smo se ovaj put odlučili na duži put te prešli cijelu Boku Kotorsku, što po noći nije baš dobra ideja, ali ako ste naviknuti na hrvatsku magistralu neće vam biti problem ni crnogorska. Na povratku smo ipak iskoristili trajektni prijelaz Lepetane-Kamenari.

U zaljevu Boke Kotorske bi izdvojila gradić Perast s otokom Gospa od Škrpjela i Kotor koji su različiti od Budve, nisu orijentirani na masovni turizam, te nude veliki broj kulturnih znamenitosti i zanimljivosti. Nažalost nismo ih stigli na našem vijađu razgledati.


Budva

Napokon smo došli u Budvu. Smjestili smo se u privatnom smještaju  10-15 min hoda do starog dijela grada i glavne "Slovenske plaže". Domaćini su bili ljubazni, dočekali su nas u kasne sate iako nismo platili rezervaciju. Malo nas je iznenadilo kad su rekli da imaju čuvara za automobile. Što nam je dobro došlo jer nam nije bilo baš svejedno što smo jedini splitskih registracija u gradu. Sobu smo platili 20 eura po osobi.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora

Jedanput mi je netko rekao da su plaže u Budvi ljepše nego kod nas u Dalmaciji. Razbiti ćemo odmah taj mit. Budva ima pješčane plaže, nakrcane s ležaljkama (doslovno metar razmaka između svake), okružene kafićima, beach barovima iz kojih se čuje glasna glazba DJ-eva različitih žanrova..


Plaže

Turisti uglavnom koriste ležaljke jer nema mjesta na plaži kojeg ćete izdvojiti samo za sebe, staviti ručnik i izležavati se. Za to služe ležaljke. Cijene ležaljki su 4-5 eura. Konobari na plaži su ljubazni i trče oko gostiju  te ih potiču da naruče piće. More nije baš čisto kao kod nas u Dalmaciji.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Plaža "Pizana" uvučena u mali prostor između istočnog dijela Starog grada i gradske luke.

U Budvi se isprepleće turizam za mlade i obiteljski turizam. S jedne strane su mladi koji se zabavljaju na plaži uz glazbu i alkohol, a s druge strane su obitelji s malom djecom kojima to "valjda" ne smeta.

Mi smo se kupali na plaži "Pizana" i "Slovenskoj plaži". Moj dojam je da su dalmatinske plaže i more neusporedivo ljepše, čistije i bolje!
 
Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Pogled s plaže "Pizane"
 
Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Negdje na "Slovenskoj plaži" u jutarnjim satima kada još nema velike gužve.
 
Pogled sa "Slovenske plaže" i plaže "Pizane" se pruža na otok sv. Nikola koji je najveća izletnička atrakcija Budve. Do njega se dolazi brodićima koji svakodnevno voze s budvanskih plaža prema njemu.
 
Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Pogled prema otoku sv. Nikola

Turisti koji uglavnom ljetuju u Budvi dolaze iz Rusije i Srbije. Puno toga je prilagođeno Rusima, čak i cijene. Dolazimo do drugog mita da je u Budvi sve jeftinije nego kod nas. Možda je to bilo prije jedno pet godina, ali cijene smještaja, hrane, suvenira su iste kao i kod nas, a cijene odjeće su skupe.


Stari dio grada

Stari dio Budve je opasan zidinama unutar kojeg se nalazi puno kala. Stari dio grada nije veći od centra grada Omiša. Općenito Budva s naseljima nije nešto veća od grada na ušću Cetine, ima oko 18.000 tisuća stanovnika. Izvan zidina se nalaze s jedne strane kafići, a s druge strane gradski hoteli.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Ulaz u "Muzej grada Budve"

U starom dijelu smo posjetili Muzej grada Budve koji je dobio nagradu "Green Apple" nagradu 2005. za očuvanje arhitektonskog nasljeđa. Zanimljivo je bilo vidjeti njihove ukrašene kubure.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Unutrašnjost muzeja


Dnevni đir

Nasuprot muzeja se nalazi odličan cocktail bar "Casper" koji nudi najbolje koktele i sokove u gradu, Do njega se nalazi "Juccie" bar s najboljim i najvećim sendvičima u obliku trokuta i definitivno s najboljim kolačima u cijelom gardu. 100% preporučujem! 

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slka: bar "Casper" za dana

Bar "Casper" u kojem pijuckate najbolje spravljene koktele i sokove i slušate odličnu glazbu. Po danu imate osjećaj kao da sjedite u dvorištu nečije kuće, dok se po noći pretvara u odličan bar pun mladih.
 
Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Najbolji domaći kolači i sendviči poslužuju se u baru "Juice"
 
Do starog dijela  grada vodi velika šetnica na kojoj se nalaze restorani, barovi, objekti brze prehrane itd.

Smiješno je što kad idete šetnicom svi šetaju sa svih strana tj. nema pravila tko s koje strane treba ići, ali kad želite fotografirati nešto svi stanu i ne prolaze dok fotografirate.

Probali smo hranu u restoranu "Zeleni gaj" i "Porto". Ono što sam primijetila jest da nakon predjela nećete dobiti drugi tanjur i pribor  za glavno jelo već vam glavno jelo stave na tanjur od predjela. Isto tako, kada naručite još pića ne donose vam čistu čašu nego uzmu vašu čašu i nose je do šanka i onda je vrate punu. Neobično. Pogotovo za naše dobre ugostiteljske običaje. Hrana je u redu, količinski i po cijeni prihvatljiva.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Restoran "Porto"
 
Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Jelovnik "piši kako se čita"


Noćni život

Noćni život u Budvi nudi puno toga od partya, diskoteka.. Ljudi se skupljaju u Starom dijelu grada do 1 sat u noći, nakon toga se ide u disko klub "Top Hill".

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Stari dio grada u noćnim satima

Top Hill je ogroman disko klub na otvorenom koji se nalazi iznad Budve u brdu. Vrhunski je uređen, s raznim barovima, VIP ložama, velikom binom i ogromnim plesnim podijem. Uistinu impresivan disko u koje stane oko 5.000 ljudi.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Impresivan disko klub "Top Hill"

Do njega se ide taksijima kojih ima na svim zakutcima. Taxi služba vozi uredno cijelu noć , vozači su ljubazni, a cijene su 5-7 eura od centra do diska na brdu.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Detalj s Koncerta Zdravka Čolića

Mi smo bili na koncertu Zdravka Čolića koji je bio usitinu odličan. "Top Hill" – čista desetka!

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: S sestrom

Cure i momci su opasno zgodni. Eh da, jedan savjet curama koje idu u Budvu da ne sinjavaju puno okolo jer ih momci odmah "uberu" i "napadaju".

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Ulaznica za koncert


Porto Montenegro

Na povratku iz Budve za Hrvatsku svratili smo u Porto Montenegro koji se nalazi kraj malog mjesta Tivat, 20-tak km od Budve.

Porto Montenegro je velika marina s luksuznim kompleksom hotela dizajnirana za jahtaše kojih ima u velikom broju. Od malog naselja napravljen je veliki turistički biznis. I iz daleka se vidi da se ulaže dosta u turizam, a kako to sve opisati kad se dođe blizu... Može se samo reći da će Porto Montenegro preteći Budvu.

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora
Slika: Marina "Porto Montenegro"
 
Od Tivta smo krenuli za Herceg Novi, pa za Dubrovnik. Kad smo došli na granicu čekali smo 45 min do 1 sat, a kad se napokon prešla slijedilo nam je makadama (goreg nego u Srinjinama) pa jedno 5-6 km prema Dubrovniku.

No sve se to učas zaboravi nakon što se prođe Cavtat...

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora

Pogled na naše more i prekrasni Dubrovnik – neprocjenjivo!

Budva - Omiška Ruža u gradu na pjeni mora

Povezani članci

Who's Online

We have 271 guests and no members online