In memoriam inž. Milojko Mike Vucelić

Mike VucelicU noći s petka na subotu 7. na 8. rujna u 82. godini života u La Jolli blizu San Diega u Kaliforniji preminuo je inž. Milojko Mike Vucelić. Šira ga je javnost znala kao jednog od istaknutih odgovornih ljudi u NASA-inu programu Apollo. Dva tjedna nakon odlaska Neila Armstronga, prvog čovjeka na Mjesecu, preminuo je još jedan junak povijesne misije Apollo 11. O svojem iznimno zanimljivom djetinjstvu Mike je opširno ispričao u biografskom intervjuu koji je nedavno izašao u Jutarnjem listu. Mike Vucelić nikad nije zaboravio odakle se otisnuo na dugu i uzbudljivu karijeru s druge strane Atlantika. Nije zaboravio ni državu, grad iz kojega je potekao (okolica Ogulina), profesora Bazjanca kod kojega je diplomirao, ali nikako ekipu  iz Aerokluba Zagreb s kojom je letio. Vršnjake iz III. muške gimnazije ...

IN MEMORIAM

Umro Mike Vucelic, neopjevani heroj pothvata Apollo

Piše: Miroslav Ambruš-Kiš / Zvjezdarnica.com
Izvori: Zvjezdarnica.com, Jutarnji List

PROČITAJTE VIŠE...

mike vucelic

Mike Vucelic rođen je 1930. godine u Garešnici. Diplomirao je 1954. godine na Strojarskom fakultetu u Zagrebu, a kao mladi inženjer počeo je raditi u Mercedes Benzu u Njemačkoj. Na poziv rođaka 1956. godine otišao je u SAD gdje je najprije radio na konstrukcijama malih aviona, a zatim se 1962. godine pridružio NASA-i na programu Apollo.

Počeo je raditi kao inženjer pa je nedugo zatim postao i menadžer. Napredovao je u programu u kojem je bio odgovoran za konstrukcije svemirskog broda Apollo, a iz kontrole leta u Houstonu bio je odgovoran za operacije tijekom leta Apollo 11 kojim je ljuduska noga po prvi put zakoračila na na površinu Mjeseca.

mike vucelic

Mike Vucelic bio je 1970. godine i voditelj spasilačke misije letjelice Apollo 13, o čemu je napisao knjigu “Apollo 13 javlja: Houston, imamo problem”.

Mike Vucelic


PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online