EkoBiH: TE kod Duvna prijetila bi i Cetini i Jadru

TermoelektranaSve dok Elektroprivreda ne odustane od gradnje rudnika i termoelektrane (TE) na lignit u Kongori, naša borba za očuvanje Duvanjskog polja i zdravlja naše djece neće prestati, poručili su stanovnici Tomislavgrada i susjednog sela Kongore u kojem Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne do 2013. namjerava sagraditi rudnik i termoelektranu na ugljen, koji je već godinama zabranjen u Europi. Osim što će netaknuta priroda Duvanjskog polja biti bespovratno uništena, rudnik i termoelektrana onečistit će i vodotoke Cetine, Vrljike i Jadra, kojima se tisućljećima napaja pola milijuna stanovnika Dalmacije. Tomislavgrađani su već počeli prikupljati potpise na peticiji kojom se protive gradnji rudnika i TE-a na lignit u svome kraju ...


PRLJAVA INDUSTRIJA

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Borbu protiv te ekološke bombe stanovništvo Tomislavgrada i susjednih sela počelo je još prije tri godine, udruživši se u Udrugu "Naša baština". Udruga se, naime, 'tajnim' kanalima uspjela domoći dokumentacije kojom se Općina Tomislavgrad trebala upoznati s projektom gradnje rudnika i termoelektrane.

termoelektrana

"Budućnost našega kraja ne smije biti u prljavoj industriji od koje je odustao sav uljuđeni svijet. Takvi pogoni više nigdje u Europi ne postoje. Mi se trebamo okrenuti obnovljivim izvorima energije - suncu i vjetru, kojih nam ne nedostaje. Budućnost duvanjskoga kraja je i u turizmu, u čijim blagodatima i danas uživamo te u ekološkoj proizvodnji hrane, poljoprivredi i stočarstvu", ističe Miro Šumanović, čelnik Ekološke udruge "Naša baština".

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online