Žedni pokraj Cetine (priča 123)

Da još uvijek postoje naselja u Poljicima koja okružena Cetinom nemaju ni vodu ni struju, i nije neka novost jer o tome smo u više navrata pisali na ovim našim Poljičkim stranicama. I nije riječ, kao što ste pomislili, samo o dijelu Gornjih Poljica pod upravom Grada Omiša jer vode iz gradskog vodovoda nemaju ni pojedina naselja u općinama Podstrana i Dugi Rat. O kanalizaciji da i ne govorimo! No, ako već nemaju ove elementarne pretpostavke za civilizirani život, imaju barem vremena pred sobom. Ta tek smo zakoračili u 21. vijek!
Ono što je zajedničko ovim i brojnim drugim opravdanim žalopojkama naših Poljičana neovisno o tome dolaze li one iz omiškog, splitskog, podstranjskog ili dugoratskog dijela Poljica sažeto je rečeno u izdvojenom dijelu teksta objavljenog u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije, citiramo: NEMAJU, KAŽU NAŠI SUGOVORNICI, KOGA DA POVUČE ZA NJIHOV KRAJ. Kraj koji je dao don Franu Ivaniševića, dr.don Antu Ercegovića, Jurja Kapića, Juru Kaštelana, Milana Vukovića, Antu Klarića, Nediljka Mihanovića,.. da spomenemo samo neke, danas "nema koga" da povuče za svoja Poljica?!

IMA LI TKO POVUĆI ZA POLJICA?

Izvor: Savez za Poljica

žedni poljičani

Drugim riječima, administrativno rascjepkana Poljica između čak sedam gradova i općina osim što formalno-pravno ne postoje – ne pripadaju nikome! Jer biti svačiji isto je što i ničiji.

I zato naša udruga Savez za Poljica stalno naglašava potrebu jedinstva svih Poljičana u svim životno važnim pitanjima i zauzima se zato da Poljičani i drugi žitelji Poljica što prije osvijeste tu činjenicu kako bi nam svima zajedno bilo bolje. Jer samo Poljičani udruženi s drugim žiteljima Poljica mogu povući za Poljica!

Ovo, naravno, nije poziv na izdvajanje Poljica u samostalnu općinu, ali ako naše 'maćehe' ne promijene svoj odnos prema Poljicima na način da postanu naše 'matere', do toga će prije ili poslije neminovno doći. Naravno, ako do tada još uvijek bude Poljičana u Poljicima!

Poveći tužni članak iz današnje Slobodne pročitajte na ovoj poveznici.

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online