Obilježavanje Dana darivatelja krvi

darivanje krviGradsko društvo Crvenog križa Omiš, obilježava Dan darivatelja krvi. Proslava će biti održana u četvrtak, 25. listopada 2012. u restoranu "Kaštil Slanica" u kanjonu Cetine, s početkom u 19,00 sati. Pozivamo sve članove društva da prisustvuju proslavi ...

OMIŠ

25. LISTOPADA – DAN DARIVATELJA KRVI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Izvor: GDCK Omiš

Dobrovoljni darivatelji krvi nacionalno su bogatstvo svake zemlje. Dobrovoljni neplaćeni darivatelj krvi, je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i zato nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac.

Od 1953. godine Hrvatski Crveni križ poticatelj je i organizator akcija dobrovoljnog darivanja krvi te vodi brigu o darivateljima dok transfuzijske službe uzimaju, testiraju i obrađuju krv.

U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu, te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.

dan darivatelja krvi

U prošloj godini u Republici Hrvatskoj prikupljeno je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa 145 076 doza krvi.

Hrvatski Crveni križ vodi brigu o darivateljima krvi kojima se za 1, 5, 10, 20, 25, 35, 55, i 75 puta (za žene) i 1, 10, 20, 30, 40, 50, 75, i 100 puta (za muškarce) darovanu krv uručuju prigodna priznanja.

Darivatelji krvi koji su krv darovali 100 i više puta primaju i visoka državna priznanja i odlikovanja.

Priznanja se uručuju na prigodnim svečanostima, u ovom slučaju 25. listopada 2012.g. (četvrtak) – restoran "Kaštil Slanica".

Povezani članci

Who's Online

We have 570 guests and no members online