Uz Dan Zdravlja: Manje solite, dulje živite!

Manje soliteSvjetski dan zdravlja obilježen je u nedjelju, a ove je godine bio posvećen borbi protiv povišenog krvnog tlaka, od koje u svijetu boluje svaka treća osoba, odnosno milijarda ljudi starijih od 20 godina. U Hrvatskoj su istraživanja pokazala da hipertenziju ima 45 posto muškaraca i 43 posto žena. U 95 posto slučajeva uzrok arterijske hipertenzije nije poznat, no na pojavu visokog krvnog tlaka utječu debljina, visoki unos soli, alkohola te nedovoljno kretanje ...

UZ DAN ZDRAVLJA

Manje solite, dulje živite!

Izvor: Slobodna Dalmacija

Ove godine posebna pozornost posvećena je utjecaju povećanog unosa kuhinjske soli u organizam. Istraživanja su pokazala da svaki čovjek u Hrvatskoj prosječno dnevno unese 11,6 grama kuhinjske soli, dok udio soli u prehrani školske djece iznosi oko 9 grama dnevno.

PlivanjePrema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji preporučen je unos 5 grama pa je cilj pokrenute nacionalne kampanje smanjiti unos soli na 5 do 6 grama dnevno u idućih 10 do 15 godina.

Za uspjeh kampanje presudna je suradnja i partnerstvo s prehrambenom industrijom, budući da se velike količine soli u organizam unose gotovom ili polugotovom hranom.

Posebno je značajna suradnja s pekarskom industrijom, s obzirom na to da jedan kilogram kruha sadrži najmanje 13 grama kuhinjske soli, a udio soli u nekim pecivima je čak 4,7 posto. Ovo je jeftina kampanja, a rezultati mogu biti veliki.       

Povezani članci

Who's Online

We have 564 guests and no members online