Grubišić: Ulica ne rješava probleme

Ivan GrubišićPonukan serijom manjih prosvjeda čiji je zajednički nazivnik sve veće nezadovoljstvo stanjem u državi, zbog čega je na zagrebačkom prosvjedu u četvrtak došlo i do manjeg sukoba prosvjednika s policijom, dr. don Ivan Grubišić, čelnik Saveza udruga, inicijativa i pokreta za građansku i etičku Hrvatsku, oglasio se pozivom za stvaranje organizacijske platforme koja bi trebala okupiti građane, udruge, inicijative i pokrete u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Sve bi to trebalo rezultirati stvaranjem liste nezavisnih kandidata koji politiku ne vide samo kao prigodu za uhljebljenje. 'Ulica nije rješenje i neće razriješiti narasle probleme društva i države" ...


DON IVAN GRUBIŠIĆ

Ulica ne rješava probleme

Piše: Hrvoje Prnjak / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

"Ovo je reakcija na zahtjeve da se raspišu izvanredni izbori. Čini mi se da prosvjednici koji su preko Facebooka pokrenuli prosvjede na ulicama Zagreba i drugih gradova baš i ne znaju najbolje što hoće", komentira Grubišić.

"Vidio sam na TV-u anketu po kojoj se čak 83 posto građana ne slaže sa sadašnjim stanjem. Ali, naglašavam rješavanje takvog stanja m smijemo prepustiti ulici. Politički problemi se rješavaju izborima, a ne eventualnim nasiljem", ističe Grubišić.

Doin Ivan GrubišićNjegov savez se zalaže, prije svega, ponovno popisivanje birača i hrvatskih branitelja, zatim za smanjenje broja saborskih zastupnika na maksimalno 80, uz ukidanje materijalnih povlastica.

Traži se i ograničavanje saborskih mandata na najviše dva, "kako se ne bi stvarala nova kasta povlaštenih i nedodirljivih". Decentralizaciju zemlje treba obaviti kroz podjelu na tri do pet povijesnih regija, kojima treba omogućiti policentričan razvoj, pri čemu se podrazumjeva i smanjenje broja općina.

Savez inzistira i na "zaustavljanju prodaje nacionalnog blaga, prirodnih resursa i nekretnina", zatim na "povezivanju iseljene Hrvatske kao sastavnog dijela hrvatskog korpusa". Nezakonito "prigrabljena" imovina bi se oduzela, a time bi se financirao fond za otvaranje novih radnih miesta. "Krađa društvenog vlasništva ne zastarijeva, a ukradeno se mora vratiti".

Savez traži i revidiranje mjesta vjerskih zajednica, odnosno, njihovog financiranja iz proračuna, uz mogućnost "izmjene ugovora između Katoličke crkve i Vatikana kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom radi bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna hez kontrole".

Ima alternative

"Bavljenje politikom treba postati pitanje časti, a ne put do osiguravanja privilegija, kao što je godinama slučaj kod nas. Mnogi su u Saboru zbog dnevnica i putnih troškova, reklo bi se po učinku nekih zastupnika. Ni HDZ ni SDP, kao naše najveće stranke, nisu dosad puno učinili na promjeni takvog političkog mentaliteta", objasnio je svoje motive Grubišić, naglašavajući da "alternativa mora postojati".

"Grozno je kada čujemo da ljudi govore kako nemaju kome dati glas. Pa 60 posto ih ne izlazi na izbore", kaže don Ivan.

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and one member online

  • admin