Obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice

Povratkom Hrvatske vojske na jug Hrvatske, grad Ploče postaje strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice, navodi se u priopćenju iz MORH-a. U Pločama će u vojarni "116. brigade Hrvatske vojske", odnosno nekadašnjoj vojarni "Neretva“, biti stalno smještena satnija mornaričkog desantnog pješaštva (MPD) koja će osigurati sposobnosti brzog angažiranja i djelovanja na hrvatskom jugu u slučaju izvanrednih okolnosti. Svečano otvorenje i imenovanje vojarne "116. brigade Hrvatske vojske“ održati će se u prigodi obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama 13. i 14. rujna 2018. godine.

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 27. OBLJETNICE OSNUTKA HRVATSKE RATNE MORNARICE

Izvor: MORH, Slobodna Dalmacija

Satnija mornaričkog desantnog pješaštva u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice brojit će ukupno 158 pripadnika Oružanih snaga RH, a razvijat će sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, sposobnosti  pravovremene reakcije na ugroze prema kojima je vrijeme reakcije kritični element, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama i zbrinjavanju njihovih posljedica, a bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga. Zapovjednik Satnije mornaričkog desantnog pješaštva je satnik Branimir Todorić.

Hrvatska vojska

Satniju popunjavaju pripadnici Hrvatske vojske koji su se javili na interni natječaj, zadovoljili propisane uvjete te zadovoljili norme specijalističke obuke mornaričko-desantnog pješaštva koja je provedena pri Središtu za obuku HRM-a u suradnji sa drugim sastavnicama OS RH.

Pripadnici satnije proveli su od 11. lipnja do 31. kolovoza 2018. obuku po modulima s težištem na provedbi pomorskog i zračnog (helikopterskog) desanta, bojevih gađanja sa situacijskim gađanjima u različitim uvjetima, obuke borbenih plivača i izdržljivosti u terenskim uvjetima, uporabe sredstava veze i komunikacije tijekom borbenih djelovanja, dostizanja temeljnih mornarskih vještina i upravljanja gumenim brodicama te taktičke obuke u otežanim terenskim uvjetima. Također, značajan dio obuke bio je na podizanju motoričkih sposobnosti pripadnika ove postrojbe, dok se će u narednom periodu težište biti na obuci po specijalnostima i razvijanju taktičkih procedura za provedbu zadaća. Postrojba će konstantno biti angažirana na unaprjeđivanju i održavanju dostignutih sposobnosti.

Povratkom Hrvatske vojske na jug Hrvatske, grad Ploče postat će strateška točka Hrvatske vojske na jugu i buduće gravitacijsko središte Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatska ratna mornarica ustrojena je 12. rujna 1991. godine Ukazom predsjednika RH, Franje Tuđmana kao grana Oružanih snaga RH s ciljem objedinjavanja i rukovođenja cjelokupnim bojnim djelovanjima na moru i otocima.  Prvi zapovjednik bio je admiral Sveto Letica, čije ime sada nosi vojarna u kojem je smješteno Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice.

Hrvatska mornarica

Dan Hrvatske ratne mornarice i 27. obljetnica osnutka HRM-a obilježit će brojnim aktivnostima koje će se održati od 12. do 18. rujna 2018. godine u Pločama, Splitu i Makarskoj prema programu kako slijedi:

Srijeda, 12. rujna 2018.

8:00-13:00 Akcija čišćenja podmorja luke Ploče u kojoj uz ronitelje Hrvatske ratne mornarice sudjeluju: ronitelji Udruge 4. Gbr te ronitelji Udruge "Periska“ – Ploče.

Četvrtak, 13. rujna 2018.

15:00-17:00 Brodovi HRM-a otvoreni za posjet građanstva (Putnička obala, Ploče)
16:00 Polaganje vijenca u more za sve poginule hrvatske mornare (m/j Učka, Neretvanski kanal)
16:45 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu (Trg kralja Tomislava, Ploče)
17:30 Sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje koju predvodi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan (Crkva Kraljice Neba i Zemlje, Ploče)
19:00 Svečani koncert „MI SMO HRVATSKI MORNARI“ (Plato ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje, Ploče) Sudjeluju: KUD Ploče, Klapa „Stina“ iz Ploča, Orkestar HRM i Klapa „Sv. Juraj“HRM te Mješoviti pjevački zbor HRM-a.

Petak, 14. rujna 2018.

7:30 Jutarnja budnica Orkestra HRM-a ulicama grada Ploče
9:00 Svečano otvorenje i imenovanje vojarne 116. brigade Hrvatske vojske i postrojavanje pripadnika satnije Mornaričko-desantnog pješaštva (Vojarna 116. brigade HV, Ploče)
11:30 SREDIŠNJA SVEČANOST DANA HRM-A  Svečano postrojavanje pripadnika HRM-a (Putnička obala, Ploče)
15:00-17:00 Brodovi HRM-a otvoreni za posjet građanstva (Putnička obala, Ploče)

Utorak, 18. rujna 2018.

9:30 Polaganje vijenca i paljenje svijeće ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu (Gradsko groblje Lovrinac, Split)
11:00-13:00 i od 16:00-18:00 Brod HRM-a otvoren za posjet građanstva (Makarska).

Povezani članci

Who's Online

We have 346 guests and no members online