Ploče protiv termoelektrane na ugljen - 90 posto građana protiv

Referendum o termolelektrani na ugljen u Pločama je uspio, a više od 90 posto Pločana glasalo je protiv njezine izgradenje. Prema neslužbenim rezultatima Izbornog povjerenstva iz Ploča, s tek 446 glasova "za", to jest 8,49 posto, i čak 4771 glasom "protiv", što je 90,79 posto, oni su tako poslali jasnu poruku Vladi. Od 8700 registriranih glasača na referendum je izašlo njih 5255, odnosno 60,40 posto ukupnog glasačkog tijela, što znači kako je referendum važeći, iako ne obvezujući. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić (HDZ) zahvalio je svojim sugrađanima koji su izašli na referendum, te poručio Vladi kako je ovo jasna poruka da ne može ignorirati lokalnu samoupravu...

Izvor: HRT

Elektranu snage 800 megavata želi graditi Luka Ploče, a projekt ima potporu Ministarstva gospodarstva. S druge strane, gradska vlast otvoreno se protivi termoelektrani tvrdeći da će ona ugroziti zdravlje ljudi te ljepotu i bogatstvo cijele neretvanske doline i južne Dalmacije.
 


Pločani idućeg vikenda na referendumu odlučuju o izgradnji termoelektrane

Izvor: Hina, Slobodna Dalmacija

Pločane ovog vikenda očekuje lokalni referendum o izgradnji termoelektrane na ugljen, a činjenica da su protiv održavanja referenduma bili upravo inicijalni protivnici TE Ploče, baca svjetlo na zamršene političke borbe u pozadini odluke. Gradsko vijeće Ploča početkom listopada donijelo je deklaraciju koja "jasno i nedvojbeno odbija mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen na području Grada Ploča“ i zatražilo da taj zaključak uđe u Prostorni plan Grada Ploča.

Gradonačelnik Krešimir Vejić kaže da refererendum nije samo stvar energetike, već je i stvar prostornog planiranja, kao i naravno skrbi o zdravlju ljudi, a uostalom smatramo da je sasvim normalno da se za jedan ovako veliki projekt mora pitati lokalno stanovništvo. Uz načelnika Veića, skupštinu DNŽ, protiv TE Ploče izjasnila se i Građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve, kao i gradska vlast u Metkoviću..

Bivši pomoćnik ministrice zaštite okoliša i aktualni eurozastupnik ORaH-a Davor Škrlec smatra da bi gradnja TE Ploče donijela korist samo investitoru, a štetu Hrvatskoj. Nema nikakve logike da se TE na ugljen gradi u regiji koja ne treba tolike količine električne energije, koja ima preduvjete za korištenje obnovljivih izvora energije, koja može kod Dugopolja izgraditi TE na plin i čije se gospodarstvo temelji na turizmu i poljoprivredi, smatra Škrlec...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 551 guests and no members online