Pripreme za početak nove trkaće sezone

PripremeNakon četiri mjeseca stanke napokon počinje nova sezona u auto sportovima. Naši sumještani Tomislav Tomaš i Antonio Tomić "zapeti ka' puška" pokušati će ove godine pobošljati svoje odlične rezultate od prošle godine u OSV-u i kronometar utrkama. Stanka je bila duga, radilo se na veliko. Auta se pripremaju, popravljaju, dorađuju. U garaži se svjetlo takoreći ne gasi. Zovu se prijatelji, posuđuje se oprema (sponzora nema ni za lijek), blizu su predsezonski tehnički pregledi i homologacije svakog pojedinog natjecateljskog vozila. A sve to košta... Natjecateljska sezona počinje 10. travnja ocjensko spretnosnim vožnjama (OSV) u Primoštenu, tjedan dana iza eto nas na kronometar vožnji u Trogiru, pa na brdo u Skradinu i na Malačkoj...

AUTO SPORT

Pripreme za početak nove sezone

Izvor: AK "Oneum"

utrkeNaši sumještani Tomislav Tomaš i Antonio Tomić će pokušati ove godine pobošljati svoje odlične rezultate od prošle godine u OSV-u i kronometar utrkama.

Ove sezone su naši vozači odlučili otići korak dalje nego do sada, uložili su puno više novaca nego do sada kako bi mogli složiti auto za brdsku utrku te kako bi pokušali napraviti dobar rezultat, budući da se tek upoznaju sa tom disciplinom.

Među njima je i dugoraćanin Ante Raos koji će voziti Ford Escort RS2000. Prva dalmatinska rally posada naš sumještanin Tomislav Grubiša i Marin Sovulj nastupaju na Prvenstvu Europe u rallyu sredinom svibnja u Istri.

AK "Oneum" će ove sezone organizirati dva natjecanja za Prvenstvo regije jug, 29.10. OSV i 30.10. kronometar natjecanje u Omišu, a možda organiziramo i utrku u Vili u Dugom Ratu.
 
utrke Naša krovna organizacija HAKS u suradnji sa FIA-on proglasila je "DESETLJEĆE UN-a U AKCIJI SIGURNOST PROMETA NA CESTAMA" kojom žele smanjiti broj nezgoda na cesti i povećati odgovornost vozača.

Uz pomoć svojih članova, FIA vjeruje da je njena odgovornost ne samo uvesti osnovne uvjete sigurnosnih standarda koji se moraju poštivati prilikom natjecanja, već osigurati da se lekcije vezane uz sigurnost naučene na stazi, primjenjuju i na otvorenoj cesti.

Motorsport je sam po sebi opasan, ali rad na tri osnovne varijable, vozaču, vozilu i infrastrukturi putova, dospjelo se do odličnih rezultata.

Ključne poruke i ideje ove akcije su:

Pripreme

- Vrhunski licencirani vozači poštuju stroga pravila na stazi, te ih primjenjuju i na cesti.

- vozači koriste tehnički ispravna vozila

- vozači mogu više riskirati na natjecanjima zato što djeluju u sigurnijem okruženju. Kada su na cesti, moraju prilagoditi svoje ponašanje uvjetima na cesti.

- vozači voze najvećom mogućom brzinom na natjecanjima. Isto ne smiju činiti na cesti već poštivati zadana ograničenja.

- vozači ne voze na natjecanjima ako nisu vezani. Isto moraju činiti i na cesti.

- vozači ne piju alkohol na natjecanjima. Isto moraju poštivati i na cesti.

- vozači ne konzumiraju drogu na natjecanjima. Isto ne smiju činiti ni na cesti.

- vozači ne razgovaraju telefonom na natjecanjima. Isto ne smiju činiti ni na cesti.

- vozači ne pišu sms poruke na natjecanjima. Isto ne smiju činiti ni na cesti.

- vozači poštuju pješake

- vozači smanjuju brzinu vozila u blizini dječjih vrtića, škola i javnih ustanova

- vozači upozoravaju kolege motocikliste i bicikliste na korištenje kaciga

Povezani članci

Who's Online

We have 495 guests and no members online