Krešin boot-camp: U vojnom drilu i asketizmu menadžeri se prazne od stresa

Krešin boot campSve što ste dosad znali o ekstremnim sportovima, zaboravite; simulacija ratnih igara i obuka za komandose kao jedan od najbrutalnijih turističkih sadržaja jamče, ne samo nekoliko dana adrenalina, nego i sasvim sigurno pomicanje vlastitih granica psihofizičke izdržljivosti. Za one koji taj dril izdrže, naravno. Prvi boot-kamp u Hrvatskoj, naime, uspostavljen je ovih dana na otočiću Mrčari pored Lastova u organizaciji braće Krešimira i Stipe Glavice kao brend “Adriatic adventures”, a pohađa ga prva klasa “luđaka”; prosječnom građaninu, naime, ne čini se sasvim normalnim da netko dragovoljno pristane na simulaciju mučenja, vojničke vježbe, buđenje usred noći, spavanje jedva koji sat u komadu, trčanje po poligonu i život bez tople vode, bojlera, pa i čestita ležaja osim onoga u šatoru – i još da za sve to i plati! ...

KREŠIN BOOT-CAMP

U vojnom drilu i asketizmu menadžeri se prazne od stresa

Krešin boot-camp na Lastovu

Piše: Lenka Gospodnetić / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

E, pa, rekosmo, prva organizirana garnitura od petnaest momaka i jedne djevojke ciljano se našla tako na malenu otoku, nedaleko od našega najudaljenijeg naseljenog otoka Lastova, gdje su braća Krešimir i Stipe Glavica kao brend “Adriatic adventures”, pod okriljem licencirane zadruge za avanturistički turizam “Serapis”, upriličili prvi sličan turistički sadržaj u našoj zemlji.

Krešin boot-camp na Lastovu
 

Paintball je vježba za trudnice

Paintball je u usporedbi s onim što polaznici proživljavaju u turističkom vojnom logoru nalik tjelovježbi za trudnice, a airsoft tek malen i gotovo najbezazleniji dio testa izdržljivosti.

Krešin boot-camp na Lastovu

Sam dolazak na Mrčaru, zapravo, svojevrstan je test izdržljivosti, a podsjeća na scenarij iz Baretićeva Kiklopom nagrađena romana “Osmi povjerenik”. U romanu se radnja zbiva na imaginarnom otočiću Trećiću (iza Prvića i Drugića) koji se, baš kao i Mrčara pa i Lastovo, nalazi na pola puta između Hrvatske i Italije, nasred Jadrana.

Dok se čovjek doklopara trajektom do Drugića (ili Lastova u realnom svijetu), treba mu pola dana u društvu jedva šačice putnika u predsezoni, za Trećić, to jest Mrčaru gdje je bila jaka vojna baza JNA pedesetih godina, treba se pak snaći. E, zato je tu Mujo.

Krešin boot-camp na Lastovu

Simpatični Mustafa Mujanović naturalizirani je Lastovac rodom iz Bihaća, koji je nogom na daleki otok (pet sati trajektom, oko tri i pol katamaranom iz Splita, nap.a.) prvi put kročio 1968. i postao lastovski zet.

Na Lastovo ga je dovela služba; bio je dvadesetak godina zastavnik u JNA, pa se predobro sjeća novaka i rezervnih vojnika koji su, po 200-injak njih, spavali i obučavali se na Mrčari gdje je tada bila kasarna i kuhinja u dvije, za otok oveće, zgrade.

Krešin boot-camp na Lastovu
 

Bađun za dril, Cowern za preživljavanje

Tako je Mujanović, zvani Mujo, postao neformalni autentični vodič kroz recentnu povijest otoka, upućen u tajne moderne arheologije, što otočić čini zanimljivim i za neki drugi turistički scenarij osim aktualnog boot-kampa. Mujo inače goste preveze barčicom od Ublija na Lastovu do Mrčare, pa je njegov ukupni angažman u turističkoj promociji otočića bogate vojne povijesti i infrastrukture nezamjenjiv.

Naš domaćin na samoj Mrčari, koji nas je dočekao s hladnim pićem dobrodošlice, inače je koncesionar od sredine devedesetih Branko Pavelin. On skrbi o oko 170 hektara otoka na kojem obitava i izvjestan broj ovaca i koza, a za polaznike boot-kampa spravlja krepke obroke.

I to je otprilike sav luksuz koji tijekom brutalne obuke uživaju, ne računajući kupanje u hladnjikavu moru kao dezinfekciju od dana provedena u šipražju i šumi, u vlastitu znoju, a gdješto i krvi.

Krešin boot-camp na Lastovu

Prva klasa na otok je, pak, došla prijavnicom na portalu www.profightstore.com, odnosno preko društvene mreže Facebook. Ima ih iz Zagreba, Rijeke, Metkovića, Bosne i Srbije, pa možemo reći da je već sad stvar dobila međunarodni karakter, pogotovo u svjetlu činjenice da su u timu instruktora i dva strana “specijalca”.

 Izraelac Avi Nardia, stručnjak za borilačke vještine, koji je po svijetu obučavao elitne postrojbe, stručnjak za preživljavanje Toby Cowern iz Švedske, te Vedran Bađun iz Omiša zadužen za dril, čovjek s bogatim iskustvom, o kojem nije želio puno govoriti.

Zanimljivo je koliko su instruktori zapravo skromni; tako smo sasvim slučajno doznali da je Izraelac Avi vlasnik desetak crnih pojaseva u svim borilačkim sportovima, te nebrojenih medalja na osvojenim turnirima.

Braća Glavica također su priručni instruktori: Stipe ima zavidnu karijeru u tajlandskom boksu, a Krešo je profesor kineziologije, rukometni trener (trenirao mlade rukometaše Hrvatskog dragovoljca, seniore prvoligaša Splita, a danas je trener u rukometnoj školi Orkana, op.ur.) i instruktor fitnessa, a na otočiću im je glavna zadaća supervizirati instruktorski trolist da ne pretjeraju s vojnim drilom. Ipak je riječ o polaznicima civilima.

Krešin boot-camp na Lastovu

Od pudera i maskare ne odustajem ni u ratu

A među njima ima i mladića iz svijeta borilačkih sportova, zaštitara poput Ante Galova (34) iz Metkovića, ali i direktora tvrtki i menadžera, u civilu ušminkanih tipova, kojima je odijelo svakodnevni dresscode dok većinu radnog dana provode za računalom ili na sastancima.

Jedan od njih je Ranko Potkonjak (44) iz Zagreba, direktor i vlasnik informatičke tvrtke “Lenovo” iz Zagreba. Na Mrčaru je, veli, došao istražiti vlastite granice; ipak, nije dežmekast tip kako bi se činilo namah jer je stigao proći dvije vojske, a bavi se i širokom paletom sportova, od golfa do skijanja.

Za našeg posjeta boot-kampu upravo se odvijala vježba skrivanja, tjelesno i psihički teško podnošljiva jer iziskuje kilometarsko šuljanje iz šume preko šipražja, a sve neopazice, što potraje i satima, kad bi mnogi odavno “pukli”.

Krešin boot-camp na Lastovu

Polaznici su se, pod budnom paskom dril-instruktora

Vedrana Bađuna

, namazali po licu ugljenom i zemljom. Isto se nije libila učiniti ni jedina djevojka među “vojnicima”, 23-godišnja ljepuškasta

Maja Jovanović

iz Požarevca, zaposlena kao odgojiteljica u vrtiću!

krešin boot camp

– Pronašla sam ovaj superkamp preko Fejsbuka – povjerava Maja, inače poklonica ekstremnih sportova, u jednom od kratkih predaha.

– Bila sam se prijavila i u regionalni reality Survivor i ušla sam u prvi krug, ali nisam upala u show. Tako sam se utješila ovim, u stvari, ovo je stoput bolje! Nema predaha, nema puno spavanja, plivanje u hladnom moru bez poštede za sve – oduševljena je mlada Srpkinja, koja se ne voli isticati kao žena, jer je sebi nametnula pravi, tvrdi dril, te spartanske uvjete smještaja u šatoru ravnopravno s drugim, muškim polaznicima.

Štoviše, nekima je Maja i uzor, možda bi od muke i napora i odustali, ali im je neugodno kad vide njezinu borbenost i “mušku” izdržljivost...Ipak, ženstvenost je nije mogla mimoići.

– Vidim li ja to malo maskare i sjenila ipak? – pitamo “vojnikinju”.

– Ha-ha, ukapirali ste me! Sve mogu podnijeti i mučiti se kao muškarac, ali ne mogu odoljeti puderu i maskari čim se probudim. E, od toga ne odustajem ni u ratu!

krešin boot camp
 

Nije skupo, al’ je bespoštedno

Cijena aranžmana za boot-kamp uz obuku najboljih instruktora je 200 eura za kombinaciju od dva do četiri dana, a u nju je uključena i hrana te spavanje u asketskim smještajnim kapacitetima, to jest u baraci ili šatoru.

Organizatori, braća Glavica, najavljuju dogodine veliko natjecanje u vojnim disciplinama i preživljavanju, uz simulaciju ratnih uvjeta, koje bi moglo potrajati čak četrdeset dana.

U međuvremenu bilježe sve veći odaziv za vikend boot-kampove zainteresiranih osoba oba spola, koji u tome pronalaze idealnu formulu za rješavanje od svakodnevnog stresa, adrenalinsku injekciju, način za pomicanje vlastitih granica “u tijelu i u glavi”, dok neki drže kako nema boljeg načina za mršavljenje...

Krešin boot-camp na Lastovu

Who's Online

We have 179 guests and no members online