32. Omiško kulturno ljeto: Dama za kraj ljeta

31. KOLOVOZA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija: GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
JA SAM DAMA
režija: Petar Buljević, uloga: Ivana Giove Župa
Broj ulaznica je ograničen pa požurite osigurati svoju! Promo cijena je 30kn i možete kupiti u uredu CZK (Punta 1.) svaki radni dan do 15h / ili rezervirati na 021/559-400.

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)

Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se vraća da bi zatvorila bogato 32.Omiško kulturno ljeto. Ne propustite!

32. Omiško kulturno ljeto

Izvor: CZK Omiš, CultureNet.hr

32. ljetni festival Omiškog kulturnog ljeta, održava se od 18. srpnja do 31. kolovoza 2021., u organizaciji Centra za kulturu Omiš. U ovogodišnjem ljetnom programu sudjeluju: Ljubomir Kerekeš, Robert Kurbaša, Emir Hadžihafisbegović, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Filip Juričić, Amar Bukvić Zijah Sokolović, Arijana Čulina, Ivana Giove Župa, Marijan Grbavac, Jelena Miholjević, Dražen Čuček,  Branka Trlin, Ana Maras Harmander, Enes Kišević,  Boris Svrtan itd. Djecu očekuje lutkarska predstava Slon bon ton Kazališta Suncokret.

U glazbenom programu nastupit će: Terezija Kusanović i Vesna Podrug Kossjanenko, Elvis Stanić Group, Bruno Milčetić, Zrinka Posavec, Marko Lasić, Klapa Mirabela, Gradska glazba Omiš.  

U galerijskom izložbenom programu ljeta priređuju se tri izložbe: Ana Tomasović (Dušo, budi boja naranče! Dušo, budi boja ljubavi!); Gorana Gizdavčića (Kad trešnje procvjetaju.); Arijana Čulina (Sve moje boje).      

U franjevačkom samostanu Gospe od Karmela održat će se tri večeri komorne glazbe Festivala Ostinato  - 4rd International Chamber Music Festival Omiš koje je umjetnički osmislio vrsni pijanist i umjetnički direktor Lovre Marušić. U tri Ostinato festivalske večeri 14.8., 18.8., 21.8., 2021. slušat ćemo: Arsen Dalibaltayan (Armenija-klavir), Dina Ivanova (Rusija-klavir), Elizabeta Adzaga (Hrvatska-klavir), Ivan Skanavi (Rusija-violončelo), Tatjana Timchenko (Ukrajina-sopran), Danijel Gašparović (Hrvatska-klavir), Darija Auguštan (Hrvatska-apsolventica solo pjevanje), Tatiana Kachko (Rusija-klavir),  Lovre Marušić (Hrvatska-klavir), Anna Lysenko (Ukrajina-viola), Tomislav Damjanović (Hrvatska-klavir), Nikita Geller (Bjelorusija-violina), Latica Anić (Hrvatska-violončelo), Sona Arzumanyan (Armenija-violina).

Pošto je broj ograničen potrebno je za određeni sadržaj rezervirati kartu koja se mora podignuti najmanje dva dana prije programa ili kupiti kartu u uredu CZK Omiš ili on-line preko Croatia tickets-a za određene sadržaje.
 

32. Omiško kulturno ljeto - Program

Izvor: Centar za kulturu Omiš

Ulaznice za događanja možete kupiti u uredu CZK Omiš i putem Croatia Tickets.
Rezervacije na tel 021 559 400 i na Whatsapp 095 824 58 37.

Najvažniji omiški most je most kulture!

PROGRAM ZA KOLOVOZ

2. KOLOVOZA / ponedjeljak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / TEATAR EXIT BALON
režija: Mislav Brečić / tekst: Mate Matišić / uloge: Krešimir Mikić, Vilim Matula, Branka Trlin, Ana Maras Harmander
naplata ulaznica: 60 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets
 

4. KOLOVOZA / srijeda /21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija / ARIJANA ČULINA
VARAŠ GA, NE OSTAVLJAŠ GA

naplata ulaznica: 50 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets


5. KOLOVOZA / četvrtak / 21.00 / Poljički trg
Koncert / OLUJA - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 

7. KOLOVOZA / subota / 21.00 / Plato iza gradske knjižnice Omiš
Drama / EMIR HADZIHAFIZBEGOVIĆ
SVE JE DO NAS

naplata ulaznica: 70 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets

Velikan bosansko-hercegovačkog glumišta Emir Hadžihafizbegović predstavlja svoju monodramu omiškoj publici "Sve je do nas“. Hadžihafizbegović želi  progovoriti o stanju duha koji je, kako smatra, pod ozbiljnom manipulacijom. U predstavi igra profesora matematike koji je dobio otkaz, jer je govorio "surovu istinu“ i matematički dokazivao istine. Autor kaže da ga frustrira činjenica kada u društvu argument više ne znači ništa. Ovo je upozoravajuća priča. Priča koja nas tjera da se dublje zamislimo i s drugim vizurama promatramo život.
“Govorim o stanju duha, problemima unutar haustora pa do globalnih problema, pa do krize autoriteta na svjetskom nivou, gdje su pogrešni ljudi blizu pogrešnih dugmadi koja mogu pritisnuti u bilo kojem trenutku. Lik koji o tome govori je profesor matematike koji je ostao bez posla, jer mi živimo u društvu u kome što više govoriš istinu, sve si bliže ludnici i živimo u zombiziranom, lobotomičnom ambijentu“, kazao je autor ove monodrame Emir Hadžihafizbegović.

9. KOLOVOZA / ponedjeljak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
KLYTAIMESTRA

režija: Petar Buljević / uloga: Ivana Giove Župa
naplata ulaznica: 30 kn

11. KOLOVOZA / srijeda / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Koncert: ZRINKA POSAVEC
Ulaznica: 40 kn

U organizaciji Kulturnog centra u Omišu, Zrinka Posavec sa svojim glazbenicima održat će koncert 11. kolovoza 2021. na platou iza Gradske knjižnice s početkom u 21.00 sat.
Zrinka Posavec je pjevačica, kantautorica, pjesnikinja i glazbena pedagoginja, čiji je moto "Glas otkriva dušu, strast i želje". Njezini su koncerti prožeti najljepšim tradicijskim  pjesmama, melodijama i stihovima, kao i njezinim autorskim skladbama koje su skladane u dugu tradicijske glazbe. Nakon njenih koncerata publika izlazi s osmjehom na licu, ispunjena najljepšim glazbenim trenucima.

Na koncertu ćete imati prilike čuti tradicijsku glazbu Hrvatske i regije koju Zrinka na osobit način čuva i zajedno sa svojim glazbenicima transformira u suvremen zvuk, ali i dalje snažno se naslanjajući na tradicijsku glazbu, njezin jezik i značenje. Na repertoaru će se naći tako tople starogradske pjesme koje pripadaju Panoniji (Imam jednu želju, Ne vrijedi plakati), pjesme iz Međimurja (Protuletje se otpira, Dej mi Bože oči sokolove), Slavonije i Dalmacije te njezine autorske skladbe (Za tebe, Sretna pjesma, Jabuka, Kos) i druge.
Na pozornici na otvorenom prostoru, na platou iza Gradske knjižnice Omiš uz Zrinku će nastupiti vrsni glazbenici Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru, Mario Igrec na gitari, Borna Šercar na udaraljkama i Goran Delač na kontrabasu.
Nakon dva iznimna albuma, PANTOMIMA- Sevdah i Panonika i Gradovi i sela, ovaj koncert je i najava novog glazbenog albuma Pjesme o ljubavi i tijelu koji izlazi na jesen 2021. u izdanju Croatie Recordsa, a pjesme s tog albuma imati će priliku čuti na ovom koncertu i publika u Omišu.


13. KOLOVOZA / petak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama: BORIS SVRTAN
MOJ SLUČAJ VLADO GOTOVAC

Ulaznica: 50 kn

Predstava "Moj slučaj" obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cjeloživotnu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skormnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.U trenutku kad drastično i zabrinjavajuće nedostaje duha u našoj javnosti i politici koja je beznadno ukopana u lijeve i desne rovove, ovo živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, na ljudsku odgovornost, na uljuđenost, zagubljenu plemenitost i hrabrost koja se potvrđuje u svakodnevnoj ljubavi prema bližnjima i daljnjima, prema potrebitima i onim posve nepotrebnima. Samo čovjek koji je doista iskusio sav cinizam svijeta na svojim plećima, može nam otvoriti oči, naučiti nas ponovno skromnosti i ohrabriti nas u činjenju Dobra.


14. KOLOVOZA / subota / 21.00 I Franjevački samostan
Koncert: OSTINATO - 4th International Chamber Music Festival Omiš
nastupaju: A. Dalibaltayan, D. Ivanova, E.Adzaga, I. Skanavi
Ulaznica: 30 kn, prodaja i preko sustava Croatia Tickets

OSTINATO - 4. INTERNATIONAL CHAMBER MUSIC FESTIVAL OMIŠ je međunarodni festival klasične glazbe u produkciji najnadarenijih mladih europskih glazbenika koji su školovani na prestižnijim glazbenim akademijama i danas djeluju uglavnom po europskim glazbenim centrima. Festival će se odvijati u periodu od 14.8.-21.8. 2021. godine u Omišu. Umjetnički direktor festivala je pijanist Lovre Marušić. U tri festivalske večeri koncertima bi se pokušala snažno oživjeti iznimno kvalitetna klasično-glazbena  kulturna scena vezana uz prostor franjevačke sakralnosti, promičući glazbenu izvrsnost koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje svjetske glazbene umjetnike. Ovo je zaista festival na kojem svakako morate nazočiti!
Izvođači: Arsen Dalibaltayan(Armenija-klavir), Dina Ivanova (Rusija-klavir), Elizabeta Adzaga (Hrvatska-klavir), Ivan Skanavi (Rusija-violončelo), Tatjana Timchenko (Ukrajina-sopran), Danijel Gašparović (Hrvatska-klavir), Darija Auguštan (Hrvatska-apsolventica solo pjevanje), Tatiana Kachko (Rusija-klavir),  Lovre Marušić(Hrvatska-klavir), Anna Lysenko (Ukrajina-viola), Tomislav Damjanović(Hrvatska-klavir), Nikita Geller (Bjelorusija-violina), Latica  Anić (Hrvatska-violončelo), Sona Arzumanyan (Armenija-violina);
Organizatori: Lovre Marušić, umjetnički direktor festivala Ostinato; Petar Buljević, ravnatelj Centra za kulturu Omiš.

16. KOLOVOZA / ponedjeljak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija: KEREKESH TEATAR
DIMNJAČAR

režija i uloga: LJUBOMIR KEREKEŠ
naplata ulaznica: 70 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets
 

17. KOLOVOZA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama: ENES KIŠEVIĆ i ROBERT KURBAŠA
MORE

naplata ulaznica: 50 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets

Predstava "More", spomen je na zavičajne antologijske pjesnike Josipa Pupačića i Nikolu Miličevića. Ovo je priča o mitskom pjesničkom zagrljaju i prijateljstvu Josipa Pupačića kojeg tumači pjesnik Enes Kišević i Nikole Miličevića kojeg tumači Robert Kurbaša. Ne treba napominjati da je 23.5. 1971. Pupačić nesretno stradao u avionskoj nesreći na Krku sa vlastitom obitelji i da obilježavamo 20 godina od smrti Nikole Miličevića. Enes Kišević, antologijski hrvatski pjesnik koji je poznavao i prijateljevao s Pupačićem, a. Robert Kurbaša je i u ulozi redatelja ukomponirao orginalne djelove Pupačićeve pjesme i proze i uz glazbu Mikija Noplinga pretočio ih u čarobni mitski i poetski obred koji se zove kazalište.

Ovo je dramska priča o mitskom pjesničkom zagrljaju i prijateljstvu Josipa Pupačića kojeg tumači pjesnik Enes Kišević i pjesnika Nikole Miličevića kojeg tumači Robert Kurbaša.
Enes Kišević antologijski hrvatski pjesnik, koji je poznavao i prijateljevao s Pupačićem, uspješno je dočarao moć pjesničke riječi i donio je živu i nepatvorenu na kazališne daske koje život znače i svojom pjesničkom umjetnošću donio gradu Omišu za njegovo kulturno ljeto najljepši poklon.
Robert Kurbaša vješto je ukomponirao originalne dijelove Pupačićeve pjesme i proze i pretočio ih u čarobni mitski i poetski obred koji se zove kazalište.
- "S Milićevićem se nisam previše družio, ali sam ga zaista cijenio kao važnog pjesnika i prevoditelja. Imao sam stvarno veliku radost da sam upoznao Bepa Pupačića. On je bio ljepota duha. Na četvrtoj godini akademije radili smo scenski govor ne znajući da u dvorani sjedi pjesnik Pupačić. Poslije izvedbe mi je rekao kako bi volio kad bih ja govorio njegove stihove. Sve se to dogodilo dva mjeseca prije nego što će tragično stradati. Pupačić je bio pun ljepote. Imao je nešto što imaju svi veliki umjetnici, čistoću i jednostavnost. Premda su ga ovi naši, „intelektualci“ zapostavljali lijepeći mu svakojake neprikladne etikete. Kakav je ovo pjesnik, pitali su? I odgovarali da je nikakav. A preko noći Bepo uskrsnu u čistom svjetlu poezije. To je taj jal. Umjesto da budu sretni da je obogatio hrvatsku poeziju, oni su ga majorizirali. I zbog toga je dobro da se postavlja ova predstava“ – kaže Kišević, dodavši da Kurbaša jako dobro kazališno razmišlja pa je i od njega naučio mnoge stvari

"Kultura danas kao da nikome ne treba. Međutim, mogu vam uzeti zemlju, cipele i kaput, ali ne mogu kulturu“.
18. KOLOVOZA / srijeda / 21.00 / Franjevački samostan
Koncert: OSTINATO - 4th International Chamber Music Festival Omiš
nastupaju: T. Timchenko, D. Gašparović, D. Auguštan, T. Kachko
naplata ulaznica: 30 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets
 

19. KOLOVOZA / četvrtak / 21.00 / Crkva sv. Duha
Izložba: GORAN GIZDAVČIĆ
KAD TREŠNJE PROCVJETAJU

Veliki omiški fotograf i ove godine nastavlja svoj dugogodišnji niz izlaganja u crkvici Svetog Duha u Omišu. Svoju gotovo ritualnu posvećenost vremenu kad u kraju u kojem živi cvjetaju stabla trešanja tematizira na ovoj izložbi. Bit  će izloženo 17 fotografija u različitim formatima. Izložba se otvara 19 kolovoza u 21 sat. Vidimo se!

20. KOLOVOZA / petak / 21.00 / Franjevački samostan
Koncert: TEREZIJA KUSANOVIČ i VESNA PODRUG KOSSJANENKO
SERENADA SERENADE

naplata ulaznica: 30 kn
 21. KOLOVOZA / subota / 21.00 / Franjevački samostan
Koncert: OSTINATO - 4th International Chamber Music Festival Omiš
nastupaju: L. Marušić, A. Lysenko, T. Damjanović, N. Geller, L. Anić, S. Arzumanyan
Ulaznica: 30 kn i preko sustava Croatia Tickets
 

22. KOLOVOZA / nedjelja / 21.00 / Ilirsko sjemenište
Izložba: ARIJANA ČULINA
SVE MOJE BOJE

24. KOLOVOZA / utorak / 20.30 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Lutkarska predstava: LUTKARSKO KAZALIŠTE SUNCOKRET
SLON BON TON

U utorak, 24.8. u 20.30 povedite mališane i dođite pogledati lutkarsku predstavu Slon bon ton / Plato iza Gradske knjižnice Omiš. Priča je to namjenjena djeci, o Slonu koji nije znao ništa o bon tonu. Vragolasti Majmun i brižna Žirafa upoznaju ga sa osnovnim pojmovima lijepog ponašanja: pozdravljanje, ”tri čarobne riječi” (izvoli, hvala, molim), ponašanje za stolom, u trgovačkom centru uz blagajnicu Gicu, na rođendanu kod Mede, u stanu Slona itd. Ovaj edukativni lutkarski mjuzikl uz Mucalove vesele songove te brojne scenske efekte ima za cilj podučiti djecu lijepom ponašanju.
 

25. KOLOVOZA / srijeda / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Koncert: BRUNO MIČETIĆ OUINTET
Promocija Jazz albuma: OUT OF THE SHADOW
Ulaznica: 40 kn

Album "Out of the shadow" treći je po redu album Quinteta Brune Mičetića u izdanju Dallas Recordsa, na kojem su uz njega okupljeni neki od najimpresivnijih hrvatskih jazz glazbenika - Joe Kaplowitz, Vojkan Jocić, Bojan Skočilić i Dado Marinković. Na albumu se nalazi 6 kompozicija u kojima se ističe ljubav prema jazz fusionu, ali i impresivne skladateljske sposobnosti u kojima publika naprosto uživa. Doživite ovo jazz iskustvo iz prve ruke na koncertnoj promociji albuma u Omišu.

26. KOLOVOZA / četvrtak / 21.00 / Svetište sv. Leopolda Mandića
Književna manifestacija: JURINI JABLANI - Gradska knjižnica Omiš

U sklopu Godine čitanja, Grad Omiš, Gradska knjižnica Omiš i CZK Omiš uz potporu Ministarstva kulture, pozivaju na obilježavanje manifestacije “Jurini jablani”. Manifestacija će se održati u Zakučcu (Svetište svetog Leopolda Mandića) s početkom u 21 sat. Sudjeluju prof. dr.sc. Nada Babić, dramska umjetnica Anastasija Jankovska, književnik i dramski umjetnik Enes Kišević te klapa “Šufit”.
 

28. KOLOVOZA / subota / 21.00 / Franjevački samostan
Koncert: FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA
Autorska večer Drage Ivaniševića

28. KOLOVOZA / subota / 20.00 / Klaustar Franjevačkog samostana na Skalicama
Predstavljanje monografije Herci Ganze
FALA TI BOŽE, ČA IŠA SAN OVIN SVITON - KLAPA VINČACE 1999.–2019.

Organizator: Festival dalmatinskih klapa Omiš

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i Festival dalmatinskih klapa Omiš u okviru programa 55. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu pozivaju vas na svečano predstavljanje monografije Herci Ganza "Fala ti Bože, ča iša san ovin sviton klapa Vinčace 1999.–2019." u klaustru Franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu (Put Skalica 16), 28. kolovoza 2021. (subota) u 20.00 sati. Na predstavljanju koje će moderirati ravnatelj FDK Mijo Stanić, a koje će zvucima klapske pjesme začiniti protagonisti knjige – klapa Vinčace, o monografiji će govoriti: recenzenti Bože Mimica, Ivo Mikuličin i Ana Pernić, glavni i odgovorni urednik Radovan Baričević i autorica Herci Ganza.
 

31. KOLOVOZA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija: GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
JA SAM DAMA

režija: Petar Buljević, uloga: Ivana Giove Župa
naplata ulaznica: 30 kn.

"Prva monodrama/komedija nastala prema facebook zapisima Meri Bauk donosi kako se jedna Jesenička obračunala s mužem, materom, estrogenom i PMS-om. U zabavnom i uspjelom konglomeratu fejsbučkih crtica na sceni se govori i o mukama pri porodu i hormonskom (estrogenskom) disbalansu, šoping-centru, ovrhama i otkazima, ocu i Hajduku, oralnom seksu, nezaobilaznom PMS-u... Zvuči kaotično? Ne, to je naprosto "megamix" koji čini suštinu života, pretočen u umjetničko djelo koje ne stremi elitnim "hoch-visinama", nego je simpatična i nadasve kreativna svakidašnja jadikovka..“ (kritika predstave, izvor: Slobodna Dalmacija)

Predstava je proglašena jedna od 15 najboljih profesionalnih predstava u Hrvatskoj u 2017 god.i sudjelovala na Festivalu Glumca. Igrana na Međunarodnoj TEDx konferenciji/kao ideja vrijedna širenja/, na raznim Festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji.. a ovo ljeto se vraća da bi zatvorila bogato 32.Omiško kulturno ljeto. Ne propustite!


PROGRAM ZA SRPANJ

18. SRPNJA / nedjelja / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / GRADSKO KAZALIŠTE MALI PRINC
Mate Matišić: GASTARBAJTERSKA BAJKA
režija: Petar Buljević / uloge: Ivana Giove Župa, Marijan Grbavac
naplata ulaznica: 30 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets

20. SRPNJA / utorak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / PLAYDRAMA
DIJETE NAŠEG VREMENA

režija: Helena Petković / uloge: S. Jelaska, L. Kondža, P. Salečić, L. Šatara
naplata ulaznica: 40 kn

22. SRPNJA / četvrtak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Koncert / TEREZIJA KUSANOVlĆ I PRIJATELJI
naplata ulaznica: 30 kn

25. SRPNJA / nedjelja / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / TEATAR EXIT
KAKO MISLIŠ MENE NEMA ?!

režija: Ivica Boban / uloge: Filip Juričić, Amar Bukvić
naplata ulaznica: 60 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets

26. SRPNJA / ponedjeljak / 21.00 / Crkva sv. Duha
Izložba / ANA TOMASOVIĆ
DUŠO, BUDI BOJA NARANČE! DUŠO, BUDI BOJA LJUBAVI!

Serija slika “Dušo budi boja naranče. Dušo budi boja ljubavi.”, nastavak je Aninog diplomskog rada “Lorcina dvorišta”, koja su bila inspirirana boravkom u Granadi, Španjolskoj 2018.godine. Umjetnica je željela  prenijeti atmosferu koja je se dojmila i promjenu koja se dogodila za vrijeme tog boravka. Kroz motiv dvorišta koja su neiscrpnog sadržaja u kojima se ciklično događa život pokušava prenijeti misli i emocije, vlastiti unutarnji svijet. Dvorišta je počela promatrati kao portret, odnosno autoportret. Upoznajući se s raznim karakterima na taj način shvaća kako uređujući dvorišta, uređuje vlastite misli, prati njihov tok te ih lakše usmjerava tako da postanu misli koje grade, a ne misli koje razaraju.
Bogatstvo vidljivog svijeta pokušal je apstrahirati i rasuti po platnu. Željela je, kaže, postići nestalnost i neuhvatljivost misli. Igrajući se bojom stvara jedan koloristički prostor u kojem oblici prikazuju različita duhovna stanja, kao što su radost, žudnja, nemir, iščekivanje.
Ime “Dušo budi boja naranče. Dušo budi boja ljubavi.”, također je inspirirana pjesmom Federica Garcia Lorce “ Pjesmica prve želje”. Narančasta boja kao ravnoteža između duhovnog i materijalnog svijeta.

LorcaPJESMICA PRVE ŽELJE

U jutro zeleno
htio sam biti srce.
Srce.
U večer zrelu
htio sam biti slavuj.
Slavuj.
(Dušo,
budi boja naranče.
Dušo,
budi boja ljubavi.)
U jutro živo
htio sam biti ja.
Srce.
A kad je večer pala,
htio sam biti svoj glas.
Slavuj.
Dušu,
budi boja naranče!
Dušo,
budi boja ljubavi!

F.G.Lorca

 

28.SRPNJA / srijeda / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Koncert / ELVIS STANIĆ GROUP
naplata ulaznica: 40 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets

29. SRPNJA / četvrtak / 21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Drama / ZIJAH SOKOLOVIĆ
LIJEVO DESNO GLUMAC

naplata ulaznica: 70 kn
Prodaja preko sustava Croatia Tickets
 

31. SRPNJA / subota /21.00 / Plato iza Gradske knjižnice Omiš
Komedija / TEATAR RUGANTINO
UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV

režija: Dario Harjaček / uloge: Jelena Miholjević, Dražen Čuček
naplata ulaznica: 40 kn

----

Ulaznice možete kupiti u uredu CZK Omiš i putem Croatia Tickets.
Rezervacije na tel: 021/559-400; WhatsApp: 0958245837.

Najvažniji omiški most je most kulture!

Povezani članci

Who's Online

We have 630 guests and no members online