Art kinoteka Kamena Klupa: Judi, zviri i beštije

Art kinoteka Kamena Klupa Centra za kulturu Omiš u ugodno klimatiziranom prostoru nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku u utorak, 3.3. u 20 sati prikazuje po popularnoj cijeni od svega 10 kuna dugometražni filmski debi "Zvijeri južnih divljina" ("Beasts of the Southern Wild") redatelja Benha Zeitlina, drama s elementima fantastike koja je nastala prema kazališnoj predstavi Juicy and Delicious, scenaristkinje Lucy Alibar. Filmski prvijenac Benha Zeitlina nominiran je za četiri važna "Oscara" (najbolji film, režija, glavna ženska uloga i adaptirani scenarij).
- "(Foto)sinteza groze i ljepote, stvarnosti i magije, surovosti i nježnosti, prizemnog i nadzemnog, animalnog i humanog, “judi, zviri i beštija“ isprepleće se u poetici umjetničkog filma s "osjećajem čuđenja" na tragu Terrencea Malicka ("Drvo života"), ali i dokumentaristički postavljenog magičnog (socio)realizma iskonskih, autentičnih emocija" - zapisala je o filmu filmska kritika Slobodne Dalmacije.
Kratki sinopsis: Hushpuppy, šestogodišnja djevojčica, živi s tatom Winkom u zajednici Delta na samom rubu svijeta, odsječenom od kopna. Okruženi nadirućom vodom, bore se za egzistenciju na svakodnevnoj bazi. Uronjeni u siromaštvo, bez tragova postojeće visoke tehnologije, njihov dom - Kada - kilometrima je daleko od moderne civilizacije koju predstavljaju zadimljena industrijska postrojenja u daljini.
Wink iznenada oboli od tajanstvene bolesti. Val nesnosnih vrućina otapa ledenjake, što oslobodi drevna pretpovijesna bića. Razina mora raste, stvorenja dolaze, Wink polako umire a Hushpuppy kreće u potragu za davno nestalom majkom..

Art kinoteka Kamena Klupa:

Beasts of the Southern Wild

Žanr: Drama
Trajanje: 93 min.
Zemlja: SAD
Redatelj: Benh Zeitlin
Scenarist: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Uloge: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly

Film je bio nominiran za četiri Oskara, a osvojio je preko 90 nagrada. Posebna priznanja za ulogu je dobila tada 9-godišnja Quvenzhané Wallis. Film je ocjenjen jednim od najboljih filmova godine i izvrsnim debijem Benha Zeitlina. Kritičari su ga proglasili predivnom, čudesnom poemom o djetinjstvu i nevinosti.

OSCAR 2013.- Nominacije za najbolji film, režiju ( Benh Zeitlin), glavnu glumicu (Quvenzhane Wallis), adaptirani scenarij
CANNES FILM FESTIVAL 2012. - Nagrada FIPRESCI ,Zlatna kamera ,Prix Regards Jeune i Nagrada ekumenskog žirija
SUNDANCE FILM FESTIVAL 2012. - Nagrada žirija i nagrada za najbolju fotografiju

Vidimo se u utorak, 3.3.2020. u 20 h
Ulaznica: 10 kn.
 

'Cirkus'

'Cirkus' je smatran jednom od najboljih filmskih komedija, a Charlie Chaplin osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, sam je izveo i većinu akrobatskih scena, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja.

'Cirkus' je priča o siromašnom i gladnom Skitnici kojeg u cirkusu zamjenjuju za džepara. Bježeći od policajaca koji jure za njim, on izvodi urnebesne napore kako bi im umaknuo te nehotice postaje hit točka. Nakon toga, vlasnik cirkusa poželi ga angažirati za stalni nastup i tek tada započinju prave avanture ovog antijunaka...

Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te posljedično njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu – krađama i urušavanjem scenografije, požarima, uništenjem snimljenih materijala.

Unatoč nevoljama koje su pratile nastanak filma, 'Cirkus' je primljen s oduševljenjem i ujedno je prvi Chaplinov film nagrađen Akademijinom nagradom Oscar (u to vrijeme još nije imala taj naziv) na prvoj ikad ceremoniji dodjele ove nagrade 1929. godine. Chaplin je 1972. primio i počasnog Oscara za životno djelo.

Vidimo se u utorak, 3.3. u 18 h!
Ulaznica: 10 kn

Povezani članci

Who's Online

We have 280 guests and no members online