Izložba portreta Mira Zovka u Galeriji AZ

Centar za kulturu Omiš poziva ljubitelje umjetnosti na otvaranje izložbe "PORTRETI" akademskog slikara Mira Zovka koje će se održati u Ilirskom sjemeništu u subotu, 11.11.2023. u 19 h uz glazbenu pratnju profesora Nene Munitića.

U maniri starih renesanskih majstora sa začuđujućim majstorskom vještinom Miro Zovko slika realističan portret do najsitnijih detalja te se u preciznim nijansama otkriva tehnička moć, vještina i snaga umjetnika, a onda i njegovog duhovnog svijeta koji se prikazuje u alegorijskim ili simboličkim detaljima na platnu koji otvaraju prolaze u svijet nagovještaja i tajne života stvorenog od tvorca.
Na portretima su prikazani naši sugrađani, autoportreti slikara, članovi slikarove obitelji, slikarski modeli i neki portreti poznatih filmskih umjetnika...

IZLOŽBA MIRA ZOVKA U GALERIJI AZ CENTRA ZA KULTURU OMIŠ

PORTRETI
11.11.2023. – 11.12.2023.  
Galerija AZ, Ilirsko sjemenište

Piše: Petar Buljević
Izvor: Centar za kulturu Omiš


Nakon dužeg vremena u Galeriji AZ predstavljamo uglavnom nove radove akademskog slikara Mira Zovka.

Portreti su zanimljiva, ali i vrlo zahtjevna kategorija u likovnoj umjetnosti. Na portretima su prikazani naši sugrađani, autoportreti slikara, članovi slikarove obitelji, slikarski modeli i neki portreti poznatih filmskih umjetnika.

U maniri starih renesanskih majstora sa začuđujućim majstorskom vještinom Zovko slika realističan portret do najsitnijih detalja te se u preciznim nijansama otkriva tehnička moć, vještina i snaga umjetnika, a onda i njegovog duhovnog svijeta koji se prikazuje u alegorijskim ili simboličkim detaljima na platnu koji otvaraju prolaze u svijet nagovještaja i tajne života stvorenog od tvorca.

Zovko je poseban, psihološki nadaren slikar koji likovnim sredstvima: bojom i volumenom umije pronaći u licu čovjeka, njegovom držanju (njegovoj fizionomiji) vizualnu izvornost kojom se jedna osoba razlikuje od druge gdje se fino ocrtava karakter baš te osobe preslikan umjetnikovim nadahnućem na slikarsko platno.

Na čovjekovoj koži lica bilježi se njegovo trajanje i njegov životni put kao otisak ili sjena osobnog vremena. Njegove oči sjaje onim istim svjetlom koje povezuje sve živo i stvoreno na zemlji te ta tajanstvena veza povezuje sve nas pod kapom nebeskom u određenom prostoru i vremenu s kobno izmjerenim trajanjem koje počiva na našim plećima. Utisnuti u prostor vremena, utisnuti u platno života trajemo i urezujemo svoje pokrete i riječi karakterno svojstvene samo nama.

Japanski pisac Haruki Murakami govori o ljudskom trajanju: "Katkad je sudbina kao mala pješčana oluja koja stalno mijenja smjer. Ti promijeniš smjer, ali pješčana te oluja progoni. Opet okreneš, ali Oluja se prilagodi. Neprekidno se tako igraš, kao u nekom zloslutnom plesu sa smrti točno prije zore. Zašto? Zato što ta oluja nije nešto što je zapuhnulo iz daljine, nešto što nema nikakve veze sa tobom. Ta oluja si ti. Nešto unutar tebe. Tako je sve što možeš učiniti to da joj se predaš, da stupiš upravo unutar te oluje, sklopiš oči i začepiš uši da u njih ne ulazi pijesak, i kroz nju ideš, korak po korak, korak po korak, korak po korak…".

Veliki španjolski pjesnik Federico Garcia Lorca svom tekstualnom portretu prilazi na slikovit i muzikalan način:

PORTRET SILVERIJA FRANCONETTIJA

Napola Talijan i napola Andalužanin,
kako li je morao pjevati onaj Silverio?
Gusti med Italije
s našim limunom tekao je dubokim plačem
siguiriyera. Njegov krik bijaše strahotan.
Starci kažu, da se kosa ježila
i da se živa rastvarala u ogledalima
prelazio je tonovima a da ih ne razbija.
I bio je stvaralac i vrtlar je bio.
Stvaralac kolijevki tišine.
Sada njegova melodija sniva s odjecima.
Konačna i čista.
S posljednjim odjecima.


Izabrao sam ovu potonju pjesmu kako bi o umjetnosti portreta govorila sama umjetnost ili sam želio naglasiti da Miro Zovko svojim portretima ponovo pokazuje da je istančani umjetnik-stvaratelj te da njegova unutarnja igra glazbe, svjetla i tona boje na platnu posebno nadahnjuje u ljudskim kolijevkama tišine.


Povezani članci

Who's Online

We have 83 guests and no members online