Crvena zvezda

vinko vukovicJoš jedna predstava je završena. Okončano je još jedno hrvatsko nogometno prvenstvo. Dinamo je postao prvak. Na način kao i mnogo puta do sada. Na način koji je nekoć, u bivšoj nam državi, Zdravku Mamiću najdražoj, rabila Crvene zvezda. Ako ne možeš do pehara milom, otmi ga silom. Zagrepčanima su danas, baš kao Beograđanima jučer, sva sredstva na putu do cilja dozvoljena. Varteks je pred Dinamom skinuo hlače, Rijeka je pred Dinamom skinula hlače, Šibenik je pred Dinamom skinuo hlače, ok, idemo dalje, slijedi im Slaven Belupo, valjda će oni igrati pošteno. Tako su razmišljali Splićani uoči sraza s Rubčićevom momčadi. Uzaludno. Hajduk je izgubio od Rijeke ...

CRVENA ZVEZDA

Piše: Vinko Vuković
Izvor: vinkovukovic.bloger.hr

Hajduk je izgubio od Rijeke. U izravnom televizijskom prijenosu nismo, međutim, svjedočili demonstraciji moći sastava s Kantride, nego suca Pristovnika koji se svih devedeset minuta rugao nastojanjima hajdukovaca da pošteno, radom i znojem, dođu do pobjede koja bi im ostavila tračak nade u borbi za naslovom. Varteks je pred Dinamom skinuo hlače, Rijeka je pred Dinamom skinula hlače, Šibenik je pred Dinamom skinuo hlače, ok, idemo dalje, slijedi im Slaven Belupo, valjda će oni igrati pošteno.

Tako su razmišljali Splićani uoči sraza s Rubčićevom momčadi. Uzaludno. Uostalom, prema riječima Hrvoja Vejića, Pristovnik im je i prije prvog svog zvižduka otvoreno dao do znanja kako se 'nakon utakmice neće smijati'. I nisu. Ali, ne zato što su izgubili prvenstvo, nego što su konačno shvatili kako ga nisu ni smjeli osvojiti.

hajduci

Start Tarika Cerića na Nikoli Kaliniću paradigma je iživljavanja nad Hajdukom kojem posljednjih mjeseci svjedočimo. Slično uklizavanje, koje se u civiliziranome svijetu kažnjava trenutačnim izgonom iz države, protiv Varteksa je u prošlome kolu preživio i Siniša Linić, no počinitelj je jednako ostao oslobođen svakoga crimena. Tada je šutio Dalibor Mlakar, a sada Igor Pristovnik. Nogometni suci iz grada koji očito ima više od jedne zločinačke organizacije.

Sve ostalo što je Pristovnik mišlju, riječju, djelom i propustom učinio na štetu 'bijelih' - a učinio je toliko toga da su u pravu Senijad Ibričić i Danijel Subašić kad kažu kako se nogomet u Hrvatskoj uopće ne isplati igrati - pored tog nedosuđenog prekršaja sasvim je nebitno.

Jer nije to bio tek obični faul, svakodnevna sudačka kriva procjena, nego jasna poruka svima koji su se drznuli pomisliti kako je u hrvatskome nogometu napokon došlo vrijeme da pobijedi bolji.

hajduk

E, nije! I neće sve dok netko ne progovori. Sve dok se ne nađe neki svjedok pokajnik koji će priznati koliko je novca i od koga dobio te koje je zlodjelo i za čiji interes napravio.

Jednoj zločinačkoj organizaciji se u ovoj zemlji već sudilo. Bio je to proces za kojega je krivo reći kako nije uspio. Pošten svijet, ako ništa drugo, te zločince sada zna prepoznati, pa se od njih, kad ih sretne na ulici, skloniti.

Vrijeme je za novo suđenje. Ubojicama hrvatskoga nogometa. Tek kad se ono obavi, bez obzira na presudu, moći ćemo o igračima, trenerima i taktičkim pogreškama pričati te prvacima čestitati.

Sada je to, naime, sasvim bespredmetno.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online