Tobože za reforme spremni

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jasno i nedvosmisleno je podržala sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske, odnosno izjasnila se za model s 21 županijom i protiv njihovog okrupnjivanja ili formiranja regija. Njena izjava voda je na mlin HDZ-u, koji čak ni u teškim pregovorima o reformama i formiranju vlasti nije bio spreman odreći se županija, dok je s druge strane Most inzistirao na preustroju kao jednom od svojih najvažnijih uvjeta i obećanja, piše Damir Petranović na stranicama tportala. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov prokomentirao je sastanak župana sa predsjednicom na Pantovčaku sljedećim riječima. - 'Mi u svakom slučaju inzistiramo na reformi javne uprave i na preustroju jer sadašnji sustav nije održiv. Tu prvenstveno mislim na lokalnu razinu, dakle na općine, ali zatražena je analiza funkcionalnosti na svim razinama. Tek nakon što dobijemo rezultate moći ćemo kazati kako najbolje organizirati Hrvatsku i kako optimalno postaviti sustav. Naše uvjerenje može biti da treba smanjiti broj općina, gradova i županija - osobno smatram da je to neminovno - ali najbolje je pričekati rezultate analize', kaže Petrov..

PREUSTROJKA

Predsjednica misli da županije ne treba dirati, a evo što joj odgovara Božo Petrov

Piše: Damir Petranović / tportal
Izvor: tportal.hr


- 'Moj je čvrst stav da je sadašnji ustroj županija koji je postavio još pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman dobar sustav, da on treba ostati i da on na pravi način odražava potrebe ljudi na terenu. Držim da regionalizacija, odnosno okrupnjivanje o kojem se govori, ne bi bio dobar za Hrvatsku', kazala je predsjednica nakon što je u svom uredu primila župane i njihovu Zajednicu županija.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov za tportal je prokomentirao sastanak na Pantovčaku i ustvrdio da 'nije dobro na ovaj način izlaziti u javnost, bez konkretnih podataka i bez analize koju upravo izrađuje Ministarstvo uprave'.

- 'Ne radi se samo o teritorijalnom preustroju države, već prije svega o organizaciji posla i decentralizaciji ovlasti: neke poslove treba prebaciti s države na županije, a neke sa županija na gradove i općine. Tek tada gradonačelnici i načelnici mogu postići neke stvari i prestaju biti taoci viših razina. Danas imamo previše trom i previše birokratiziran sustav', objašnjava Petrov.

U Mostu po svemu sudeći prije svega planiraju rezati na razini općina, kojih u Hrvatskoj trenutno postoji 427; čak dvije stotine njih imaju manje od dvije tisuće stanovnika i vrlo često su same sebi svrha.

S druge strane, predsjednik Zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk (HDZ) oduševljen je reakcijom predsjednice i smatra da je ona 'zauzela našu stranu' kada se radi o položaju, značaju i budućoj ulozi županija.

Povezani članci

Who's Online

We have 348 guests and no members online