Komemoracija u nedjelju u Donjem Docu

U nedjelju, 26. ožujka 2017.g. u Donjem Docu održat će se Dan sjećanja na nevine žrtve, stradale u pokolju 26. ožujka 1944.g. u Donjem Docu. Navedenog su tužnog dana pripadnici njemačke 7. SS  divizije “Prinz Eugen” u jednom danu u Donjem Docu izvršili pokolj nad dvjesto sedamdeset dvije nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo. Od dvjesto sedamdeset dvije žrtve bilo je sto troje djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati. Koncelebriranu svetu misu zadušnicu koja počinje u 10.30 sati u župnoj crkvi sv.Martina predvoditi će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, uz pomoć domaćeg župnika don Ivana Prelasa i ostalih svećenika Poljičkog dekanata. Komemoracija s polaganjem vijenaca je kod spomen križa u 11.30 sati. Organizatori komemoracije su Grad Omiš, Mjesni odbor Donji Dolac i Župni ured Donji Dolac, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole "Gornja Poljica".

MB

Na koncelebriranoj misi tradicionalno sudjeluju brojni mještani sjećajući se članova obitelji koji su stradali u tom krvavom pohodu, gdje je cijelo selo pobijeno i zapaljeno, a od preživjelih tek dvije su Dočanke i sada svjedokinje tog masakra: 91-godišnja Lucija Bašić koja je tada ostala bez oba oka i spaljenog tijela, a sada živi u Splitu, te 93-godišnja Iva Roguljić koja je život nastavila u tom prekrasnom Poljičkom mjestu.

Nažalost, cijela povijest Hrvata je puna ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava, koje su stradale bez ikakve krivnje, samo što su bili Hrvati i živjeli na svom. I ovo je jedan od mnogih mikroholokausta hrvatskog naroda..

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online