Toga dana zaplakao je ponosni Mosor i zajecala dolačka kotlina

Prošla je 71 godina kako su pripadnici njemačke 7. SS divizije "Prinz Eugen" u samo jednom danu na najokrutniji način izvršili pokolj nad 272 mještana mosorskog sela Donji Dolac. Među žrtvama je bilo 103 djece, a najmlađe jedno novorođenče. Nakon nezapamćenog pokolja do temelja je spaljeno više od dvjesto stambenih zgrada, a cijelo selo potpuno je opljačkano. Toga dana zaplakao je ponosni Mosor i zajecala dolačka kotlina ...

DOLAC DONJI

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Danas, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, ponovno su evocirane uspomene na taj tragičan događaj kada su zajedno sa životinjama gorjeli i starci i djeca.

Komemoracija u Donjem DocuNakon svete mise održane u crkvi sv. Martina, koju je predvodio vicerektor centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Mario Buljević, održanje i komemorativni skup ispred spomen-križa pod koji su stavljeni brojni vijenci i upaljene svijeće predstavnika mjesnih odbora, Županije, Hvidre te susjednih općina i gradova.

U ime Sabora, o tragediji koja je pogodila to gornjopoljičko selo govorili su župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić i brojni drugi.

Program su svojim nastupom uveličali i učenici OŠ iz Srinjina.

Komemoracija u Donjem Docu

Povezani članci

Who's Online

We have 344 guests and no members online