Dolac Donji: Spomen na nevine žrtve

U Donjem Docu u četvrtak nije održana tradicionalna komemoracija povodom Dana sjećanja na nevine žrtve stradale u pokolju 26. ožujka 1944. godine. Pa ako je viša sila zvana COVID-19, odnosno pandemija korona virusa, uvjetovala otkazivanje komemoracije, ne dopustimo da nam otkaže i pamćenje, pa se barem virtualno spomenimo nevinih žrtava pokolja u Donjem Docu zlosretnoga 26. ožujka 1944. kad je nacistička 7. SS divizija „Prinz Eugen“ do temelja spalila selo pri čemu su život izgubila 272 mještanina, poziva i udruga Savez za Poljica. Dolac se od te tragedije ni do danas oporavio nije.

- Dolac je 1925. godine imao više od 1.000 stanovnika, a sada nas je nešto više od 300 - kazao je lani u svom obraćanju predsjednik Mjesnog odbora Stipe Bilić. I u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo svoj obol. Je li se društvo odužilo Donjem Docu? Nije. Ruši nam se škola koja je spomen-škola 103 djeteta ubijena na današnji dan, župna kuća u kojoj je bila škola i koju je bivša država nacionalizirala upola je srušena, crkva svetog Jure porušena je do temelja, cesta koju smo napravili samodoprinosom puna je rupa, poštu zatvoriše, a pisma stižu jednom tjedno. Prodavaonice više nemamo, a vrtića nikad nismo ni imali, autobus za prvu smjenu i dolazak iz druge - nemamo. Prvi su nam ukinili, a drugi nismo ni imali.. Obećanja smo se, pogotovo na ovaj dan, naslušali. Bez obzira na sve, ovde ćemo ipak ostati, sjećat ćemo se naših žrtava i ratnih i poratnih, uz nadu da se ovo više neće ponoviti - poručio je Bilić.

SPOMEN NA NEVINE ŽRTVE POKOLJA U DONJEM DOCU

Više o ovom tragičnom događaju možete saznati iz knjige "Mosorski partizanski odred" autora Miroslava Velića, Ante V. Petrića i Mate Vuletića objavljene u izdanju Instituta za historiju radničkog pokreta za Dalmaciju – Split godine 1985. na ovoj poveznici.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and one member online

  • admin