Novi zakoni, novi nameti

Unatoč pritisku da se smanje sadašnja opterećenja i tako pomogne gospodarstvu, broj parafiskalnih nameta ne smanjuje se, nego se povećava. Dogodine će nove obveze državi plaćati poljoprivrednici, svi vezani uz turizam te internetski portali. Početkom 2010. tako na snagu stupa Zakon o članarinama u turističkim zajednicama, koji obvezu plaćanja članarine nameće velikom krugu djelatnosti, od marketinških agencija, financijskih i računovodstvenih institucija do frizerskih salona. Svi će morati izdvajati do 0,25 posto godišnjeg prihoda ...


NOVI NAMETI


Izvor: HRT


Osniva se poljoprivredna komora s obveznim članstvom, a o visini članarine još se raspravlja.

Novi Zakon o elektroničkim medijima propisuje da će i internetski portali imati obvezu financiranja Agencije za elektroničkemedije u iznosu od 0,5 posto ukupnoga godišnjeg bruto prihoda.


Na snazi izmjene Zakona o PDV-u

U poreznom sustavu s 1. siječnja 2010. na snagu stupaju izmjene Zakona o PDV-u. Izmjene Zakona o PDV-u unose niz novina primjerice u oporezivanje tzv. vlastite potrošnje gdje propisuje ograničenje prava na odbitak pretporeza, pa tako porezni obveznici neće moći odbiti 70 posto pretporeza kod troškova reprezentacije, a 30 posto kod nabave automobila.

Bitne su promjene vezane i za oporezivanje financijskih usluga. Od 1. siječnja uvodi se funkcionalni koncept u kojem se PDV-a oslobađaju određene bankarske, odnosno financijske i usluge osiguranja bez obzira tko ih obavlja.

Tako će, primjerice, usluge vođenja računa, kamate na kredite koji daju banke i dalje biti neoporezive, ali ni poduzetnici u međusobnim zajmovnim ili kreditnim odnosima neće obračunavati 23 posto PDV-a na kamate.

S druge će pak strane banke na neke svoje usluge, npr. iznajmljivanje sefova s početkom godine obračunavati i naplaćivati PDV.

Zakonom o trošarinama regulirano je oporezivanje tri skupine proizvoda - alkohola i alkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina, te energenata i električne energije.

U sustavu trošarina na cigareta nema promjena u odnosu na sadašnji sustav, dok se za električnu energiju uvođenje trošarina odgađa do ulaska u EU, itd.


Porez na igre na sreću

Država od sljedeće godine veće prihode može očekivati po osnovu novog Zakona o igrama na sreću koji uvodi i novi prihod - porez od dobitke (iznad 30 tisuća kuna) od lutrijskih i igara klađenja i to po stopi 15 posto na dobitke od 30 do 500 tisuća kuna, a na sve dobitke iznad pola milijuna kuna po stopi od 20 posto.

Početak 2010. početak je i primjene novog Zakona o radu koji je usklađen s europskim zakonodavstvom, a prema kojemu je uz ostalo rad na određeno vrijeme ograničen na tri godine i to neovisno o tome radi li se o istim ili različitim poslovima kod određenog poslodavca.

S početkom 2010. godine kreće i druga faza u primjeni osobnog identifikacijskog broja (OIB) i OIB postaje osnovni identifikator osoba u komunikaciji s tijelima javne vlasti, koristit će se u poreznim prijavama i platnom prometu.

Who's Online

We have 135 guests and no members online