Iluzorno je očekivati neko osjetnije pojeftinjenje nafte

cijena nafteU zadnjih deset godina stranci su investirali u kanadsku proizvodnju nafte iz naftnog pijeska više od stotinu milijardi dolara, i još se toliko namjerava uložiti. S proizvodnjom ove nafte definitivno prestaje era jeftine nafte, što znači da se barel nafte u svijetu neće spustiti ispod 60 dolara. I kad bi se kojim slučajem negdje u svijetu cijena barela nafte spustila ispod isplativosti proizvodnje nafte iz naftnog pijeska, naftne kompanije koje su uložile velike novce u proizvodnju nafte iz naftnog pijeska učinile bi sve što je u njihovoj moći da se cijena nafte ponovno stabilizira. Onog tko ne zna ili je zaboravio o čemu je riječ, podsjetit ćemo da je naftna industrija jača od država, tj. volje njenih građana..., piše Dr.sc. Ivica Tijardović na stranicama Hrvatskog fokusa ...

Iluzorno je očekivati neko osjetnije pojeftinjenje nafte

Kanadski katranski pijesak financijska inspiracija za mnoge industrije..

Piše: Ivica Tijardović / Hrvatski fokus
Izvor: Hrvatski fokus


Da bi se preradila nafta iz naftnog pijeska koriste se velike količine vode tako da tijekom procesa proizvodnje nastaju onečišćena jezera površine stotine četvornih kilometara. Koliko te kontaminirane i za zdravlje štetne tekuće mase stigne do podzemnih voda, i na kraju do čovjeka i životinja, nije poznato.

Važno je napomenuti da je ovdje riječ o bitumenu (bituminoznom pijesku), a da bi bilo javnosti prihvatljivo s ciljem eksploatacije izmišljeno je ima ‘naftni pijesak’. Modernom tehnologijom se iskopava zemlja koja se ukrcava na ogromne kamione, recimo 400 tona nosivosti. Za proizvesti tonu bitumena potrebne su četiri tone te zemlje. Ta cijela mašinerija na površini od 200 četvornih kilometara proizvede godišnje ugljičnog dioksida koliko i 0,8 milijuna putničkih automobila.

Inače, površina područja Kanade predviđena za eksploataciju naftnog pijeska površine je Engleske, a više od polovice te površine već je u rukama naftnih kompanija koje proizvode ili se pripremaju proizvesti naftu iz naftnog pijeska.
 
Za proizvesti naftne derivate iz katranskog pijeska potrebno je utrošiti skoro do pedeset posto više energije nego iz klasične nafte. Zbog toga je danas Kanada jedna od najvećih zagađivačica atmosfere ugljičnim dioksidom, pa je razumljivo da je odustala od Kyotskog protokola. Od razvijenih demokracija, a i inače, Kanada zauzima drugo mjesto u svijetu po onečišćenju atmosfere ugljičnim dioksidom po glavi stanovnika.
 
Za proizvodnju nafte iz naftnog pijeska svakim se danom troše desetine milijuna prostornih metara prirodnog plina, jer je potrebno proizvesti velike količine električne energije. Neki predviđaju da će se za dvadeset godina više od polovice proizvedenog prirodnog plina Kanade trošiti za proizvodnju bitumena, a umjereniji smatraju da će taj postotak biti do 40 posto, što je i to više nego previše.

Razmišlja se i o gradnji dvadeset i pet nuklearki koje bi zamijenile prirodni plin, tako da s koje god strane čovjek promatrao kanadsku proizvodnju nafte iz naftnog pijeska, svaka industrija ima interesa od toga, te će agresivna lobiranja širom svijeta ići u smjeru nastavka ove prljave proizvodnje. To što će kanadske porezne obveznike samo gradnja spremišta za uskladištenje nuklearnog otpada stajati barem dvadesetak milijardi dolara nuklearnu industriju nije briga.
 
Iz svega ovog se zaključuje da je Kanada svjesna svojih energetskih potencijala, i da će vlade, ma koje one bile za razliku od njenih ekološko svjesnih građana, učiniti sve da do njih dođu, bez obzira na posljedice, te ih iskoristi. Topljenje leda joj omogućava da, kako kopnom tako i morem, stigne u područja do kojih se sada teško dolazi, a koja su bogata rudama, naftom i plinom.

A o posljedicama neka razmišljaju generacije koje dolaze. I imat će o čemu razmišljati, u to smo sigurni.

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online