Zadnja brokva u lijesu hrvatske energetike

HEPNesustavnost i potiskivanje svakog održivog pristupa razvoju hrvatske energetike stoga se ističe kao glavna konstanta vladine politike - bez obzira na kraticu vladajuće stranke ili koalicije. Utoliko je i lakše razumljivo zbog čega propadaju noseći razvojni projekti, dok se širom otvara perspektiva skore nadiruće privatizacije – barem je takvom najavljena – velikih dijelova sektora. No, to definitivno neće promijeniti poražavajuću činjenicu da je Hrvatska drugi do treći najveći uvoznik struje u Europi, i osmi u svijetu. - "Direktori se mijenjaju kao da je posrijedi hokej, a ne nacionalna energetska kompanija. Cijena struje diže se bez valjane razvojne svrhe, HEP se neopravdano zadužuje kroz milijarde kuna obveznica, i zapravo se čitavo vrijeme radi protivno javnom interesu, a za nečiji parcijalni, stranački i privatni“, ogorčen je Denis Geto, čelnik sindikata TEHNOS u HEP-u. Stoga ne iznenađuje njegov zaključak da se Hrvatska elektroprivreda namjerno upropaštava, kako bi se na koncu netko svojski okoristio ...

HEP: PRIVATIZACIJA UMJESTO RAZVOJA

Zadnja brokva u lijesu hrvatske energetike

Piše: Igor Lasić / Deutsche Welle
Izvor: Deutsche Welle


HEPDoista, poznato je da reorganizacija proizvodnog dijela tvrtke kasni, a nitko se na to ne obazire. Struka održavanja postrojenja navodno je već devastirana, i uskoro neće biti ni dovoljno osposobljenih radnika za normalan pogon postojećih elektrana.

Ne pomažu apeli da je time dugoročno ugrožena sigurnost nacionalne opskrbe električnom energijom. HEP-Proizvodnja ionako je vanjskim izvođačima dala sve poslove koje je mogla, što je svakako skuplje rješenje, a i te firme često zapošljavaju radnike HEP-a u fušu.

Svi putevi očito vode prema obaranju vrijednosti tvrtke i što obuhvatnijoj privatizaciji, pa nije iznenađujuće kad Geto aktualnu praksu vladinog upravljanja sektorom, i sve apsurdne manevre u tom okviru, nazove „zabijanjem zadnjeg čavla u lijes HEP-a“.

Bilo bi lijepo kad bi mu se moglo poručiti da griješi, kad bi za to bilo neke valjane osnove. Ali, svakodnevica nam ne daje pravo za to, i sva je prilika da svjedočimo tragičnom rastakanju jednog od osnovnih javnih te narodnih dobara i resursa Hrvatske.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 178 guests and no members online