Kako nas prevode žedne preko vode..

Razlika u cijeni vodnih usluga između pojedinih mjesta nije ekonomski opravdana, a cijene se utvrđuju po neujednačenim kriterijima, zaključak je Državne revizije odnosno njezinog posebnog izvješća koje se trenutno nalazi u saborskoj proceduri. Izvješće revizije je pokazalo da od 123 trgovačka društva koja se bave opskrbom vodom i odvodnjom, samo njih pet ispravno obračunava cijenu vode. Omiš nažalost nije među njima, ali jesu naši susjedi Split, Makarska, Sinj, te Čakovec i Đurđevac. U Vodovodu d.o.o. Omiš se neispravno naplaćuje potrošnja vode, gubici su preveliki u odnosu na standarde EU i ne prate se potraživanja dužnika. Osim toga skoro sve je idilično...

KAKO GOSPODARIMO VODOM

Samo pet Vodovoda u državi radi potpuno u skladu s zakonom

Izvor: tportal, Omis-info.com

Uredba o utvrđivanju cijena vode je nedorečena, pa su zbog toga omjeri fiksnih i varijabilnih troškova pojedinih tvrtki različiti. Tako je u 2012. najviši fiksni dio cijene za domaćinstva imala tvrtka Ponikve s Krka od 48 kuna po kubiku, dok su najniži fiksni dio za potrošnju vode plaćali su Dubrovčani, 4,05 kuna po kubiku, a imali su i najnižu krajnju cijenu od samo 7,48 kuna po kubiku.

Za revizore su neprihvatljivi i veliki gubici vode koje bilježe sva društva. U EU prihvatljiv je gubitak od 15 do 18 posto. Taj standard naša pojedina vodoopskrbna poduzeća uvelike nadmašuju, a rekorderi su Vodovod Imotske krajine sa 78,7 posto gubitaka!

U financijskim papirima Omiškog Vodovoda, koji traži novog direktora jer sadašnji direktor Josip Tomasović nakon 22 godine uskoro odlazi u mirovinu, potraživanja su bila 4.199.576,00 kn na kraju 2012. U računovodstvu društva Vodovod d.o.o., Omiš ne prate se potraživanja po njihovom dospijeću, odnosno kada određeno potraživanje zastarijeva.

Gubici vode u društvu Vodovod d.o.o. Omiš iznose 28%. Dakle, skoro svaka treća litra se negdje zagubi. Europska unija prihvatljivim smatra gubitak od 15 do 18 posto. Tko okrene račun za vodu, na njemu će vidjeti i mnogobrojne naknade za koje gradski vodovodi redovito tvrde da su nužne za ulaganje i obnovu vodovodne mreže.

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and no members online