Za Lećevicu vrijeme istječe..

Prelijevanje iz šupljeg u prazno, kadroviranje i zamagljivanje istine - sve su to ključni elementi projekta čija se realizacija najavljuje već puna dva desetljeća. Riječ je o županijskom centru za gospodarenje otpadom kod Lećevice koji bi, kako se uporno pokušava uvjeriti javnost, trebao riješiti većinu problema sa smećem koje guši građane od Ajdanovca do Karepovca i od Kupinovice do Mojanke. Situacija je eskalirala proteklih tjedana, lokalne vlasti su pod pritiskom visokih kazni uglavnom ustuknule i nakon navale politikantstva i populizma ipak zatvorile neprikladna odlagališta na poroznom zagorskom i otočnom kršu. Istodobno, dok su škovace došle do grla komunalnih obveznika i, nemojmo se lagati, aktualnih birača na svim kantunima naše županije, čime se bave “nadzornici” županijske tvrtke “Regionalni centar čistog okoliša”, već 15 godina zadužene za ostvarenje projekta Lećevica? Pogađate, bave se - kadroviranjem.

KAOROVIRANJE I ZAMAGLJIVANJE - ZA ‘LEĆEVICU’ VRIJEME ISTJEČE, A POJAM‘PENALI’ OPASNO SE NAMEĆE

Slučaj Lećevica

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sve neugodniju direktorsku fotelju napustio je i drugi čelnik ili bolje rečeno čelnica u samo godinu i pol, također nalazeći spas u mirnijim vodama splitskog “Vodovoda i kanalizacije”, pa je vladajući HDZ u problemu oko pronalaska novog direktora.

Nije lako naći dovoljno zaslužnog člana stranke, k tome i dovoljno stručnog, a neki bi rekli i unaprijed žrtvovanog, kojemu bi povjerili nimalo lagan zadatak provedbe natječaja za izbor izvođača radova na - treba li reći strateškom - projektu izgradnje regionalnog centra na Šilovića docima, “teškog” oko pola milijarde kuna.

S druge strane, nije teško primijetiti kako je još gotovo cijela jedna godina prošla, a da nije otvorena utrka za taj vrijedan zahvat. Pristupnu cestu do budućeg kompleksa koja se počela graditi na kamenjaru iznad Lećevice u ovom slučaju nećemo ni brojiti, jer smo se proteklih desetljeća nagledali otvaranja prometnica koje vode prema ledinama.

Premda je u planovima spomenute županijske tvrtke bilo navedeno kako će se ključno nadmetanje raspisati u prvom i(li) drugom ovogodišnjem kvartalu, stigli smo već do četvrtog, ali tog posla nema na vidiku. A time ni otvaranja centra do 2021. godine kako je to opetovano najavljivao župan Blaženko Boban, upadajući u istu zamku kao i njegovi prethodnici Ževrnja, Sanader i Peronja, koji su realizaciju Lećevice pompozno objavljivali još tamo od sredine odavno minulog desetljeća.

Novac je osiguran, ali vrijeme neumitno istječe, a pojam “penali” opasno se nameće. Budući da cijelu priču obilato sufinancira Europska unija (ili nam time vraća dio onoga što uplaćujemo u zajedničku kasu u Bruxellesu, kako hoćete...), poštivanje postavljenih rokova, pa i potencijalno odobrenih produžetaka vrlo je važno.

U suprotnom, na naplatu će nam stizati “masne” kazne zbog neostvarenog projekta koji bi poboljšao stanje s otpadom u najnaseljenijoj hrvatskoj županiji i barem malo potaknuo građane da se nauče odvajati otpad, a ne ga bacati oko kontejnera ili, još gore, u prvu jamu izvan sela.

Jer, kome će većina “penala” pasti na leđa? Komunalnim obveznicima i biračima, ukratko građanima. I to upravo i svima onima koji se ovih tjedana guše u škovacama do grla...

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and no members online