Baci škovace i provuci karticu: napokon naplata smeća po količini

Isplati li se odvajanje otpada, hoće li razdvajanje vrsta smeća u konačnici značiti i smanjene račune, do kraja godine imat će priliku provjeriti Dugoraćani i Omišani. Do tada bi trebala profunkcionirati evidencija kartica za otpadomjere, pa bi iznos na računima ovisio i o tome koliko otpada građanin baci u spremnik, bilo "provlačenjem" kartice na polupodzemnim spremnicima, bilo u čipiranim kantama. No jedno je sigurno – ubuduće će Dugoraćani i Omišani imati niže ili više račune, što ovisi isključivo o njima samima. Barem nam tako tvrde iz komunalnog društva "Peovica" koje skrbi za smeće stanovnika omiškog dijela, onog u priobalju, ali i u Zagori, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

- Aktivirali smo 28 otpadomjera budući da polupodzemnih spremnika u Omišu imamo 23, a u Dugom Ratu pet komada. Njima će se koristiti oko osam tisuća stanovnika, odnosno građani urbanog dijela Omiša i Dugog Rata, dok smo ostalim stanovnicima, izvan mjesta i u Zagori te priobalju, podijelili pojedinačne čipirane spremnike – kazuje Leonardo Ljubičić, direktor "Peovice", pojašnjavajući i cijenu:

- Cijena varijabilnog dijela definirana je litrom preuzetog otpada koja košta 0,075 kuna plus PDV od 13 posto. Ta se cijena ne mijenja uvođenjem otpadomjera. U prosjeku, cijena varijabilnog dijela ostaje ista, a stanovnici koji budu više odvajali otpada, imat će manje račune na ovaj način, i obrnuto.

PROCITAJTE VISE...

Povezani članci

Who's Online

We have 336 guests and no members online