Dan pobjede: Ustaše i četnici najmračnije su pojave u povijesti naše civilizacije

Živo Dan pobjedeFašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije - naglasio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović u povodu Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe, koji se obilježavaju 9. svibnja. - Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu - kaže Josipović u svojoj poruci naglasivši kako su nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji ...

DAN ANTIFAŠIZMA

Ustaše i četnici najmračnije su pojave u povijesti naše civilizacije

Izvor: Hina

- Dan pobjede nad fašizmom važan je datum naše novije povijesti, te povijesti suvremene Europe. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima.

Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije - kazao je predsjednik u prigodnoj poruci.

Povezani članci

Who's Online

We have 383 guests and no members online