Sretan nam Dan pobjede i Dan Europe!

Fašizam i njegovi oblici, kao što su nacizam, a u hrvatskom povijesnom iskustvu ustaštvo i četništvo, doživjeli su poraz zato što se radilo o najmračnijim pojavama u povijesti naše civilizacije, valja ponoviti i danas, povodom Dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe, koji se obilježavaju 9. svibnja.
Današnja, demokratska Europa nastala je na antifašizmu, a nacizam i fašizam, sa svojim domaćim inačicama, nanijeli su golemo zlo našim ljudima i našoj zemlji u 2. Svjetskom ratu.
Dan pobjede nad fašizmom važan je datum naše novije povijesti, te povijesti suvremene Europe. Pod zastavom fašizma, Hrvatska je bila okupirana i raskomadana. U našu je zemlju uveden totalitarni poredak koji je odgovoran za masovne zločine, etnička čišćenja i genocid. Rasni zakoni te nasilje i okrutnost bili su glavna sredstva vladanja nacističkih i fašističkih režima. Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i drugi domoljubi bili su žrtve ustaškog režima. Zahvaljujući antifašističkoj borbi partizanskih jedinica te njihovih saveznika u svijetu, Hrvatska se oslobodila i svrstala na stranu pobjedničke koalicije.
Nažalost, dobro znamo i što je usljedilo poslije na ovim prostorima, u našoj zajedničkoj, socijalističkoj i nedemokratskoj državi koja je izvela zemlju iz zapuštene poljoprivredne u solidno industrijaliziranu, nesvrstanu zemlju, pod vladavinom jedne partije i maršala, a kasnije i diktatora, Tita, a poslije i centralnog komiteta, SIV-a i kolektivnog predsjedništva, no to je jedna druga, tužna priča.

Sretan nam DAN POBJEDE!

Danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, državi slobodnih ali siromašnih ljudi. Svoji smo i na svome i opet nam nije dobro jer se jedna oveća grupa lopova i partijaša ukorijenila i izmjenjuje na vlasti već 25 godina i siše li nas siše i krade nam i upropaštava i sadašnjost i budućnost, dok se mi i dalje kuhamo pokorno kao žabe u hrvatskom loncu... no to je jedna duuga, tužna priča o nama, pobjednicima u Domovinskom ratu.
Srećom, ima još hrabrih među nama, svako malo neki mladi ili pametni mrgud ili idealista iskoči iz ovog partijskog živog blata hrvatskog Matrixa, napokon bolno svjestan činjenice da nam, ovakvima kakvi jesmo, nema spasa te da se ni na izborima ništa ne može promijeniti nabolje, pa se uputi trbuhom za kruhom preko grane na slobodni Zapad.
Naravno, ni tamo ne cvate med i mlijeko za svakog, ali može se naći posao, marljivo i pošteno raditi, pristojno živjeti i uspjeti i bez partijske knjižice i pomoći rođaka s dobrim i dubokim vezama u parapodzemlju...
Naposljetku, i to najčešće postane jedna lijepa priča, priča koja se sluša na terasama ispred apartmana ili u konobi stare kuće na selu u kratkim, toplim, ljetnim noćima. Priča je to koja se ovdje, očito, prenosi s koljena na koljeno, priča o marljivom radu i normalnom, obiteljskom životu, ali negdje drugdje, u nekoj nedalekoj uređenoj zemlji zapadnog civilizacijskog kruga. Priča je to ispod koje ključa jedno malo more čežnje i nostalgije koja je godinama nakapalo pri dnu grudi.
I zato, ne brinite djeco i mladi, ima svijetla i na našem horizontu, ako ne ovdje, onda malo dalje, drugdje. Ako već ne za nas koji smo ovdje već godinama ogrezli u našem muku, tom tihom i vjernom pomagaču naših lopova, onda za neke druge, naše ili nama drage i mile, mlađe, pametnije.. hrabrije! Ima nade. Samo naučite plivati u tom moru... i krenite, bez osvrtanja.
Sretan nam DAN EUROPE!

----------

POVODOM DANA POBJEDE

Ustaše i četnici najmračnije su pojave u povijesti naše civilizacije

Piše: Mladen Banović

dan europedan europe

  Sretan nam DAN EUROPE!

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online