Borbena sjednica vijeća: 'Sto' aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

Dugoratski vijećnici su izgleda s nestrpljenjem čekali 28. sjednicu na kojoj je treća točka Dnevnog reda bila najaktualnija i najzanimljivija, a riječ je, pogađate, o vijećničkim pitanjima, na kojoj su se "ispucali" do mile volje. Rijetko je koja sjednica tijekom posljednjih 20 godina naše općine "pretresla“ toliko pitanja na kojoj su se tražile replike i odgovori, a sve kako bi se udovoljilo svakom pojedincu da kaže ili pita  što ga tišti, odnosno što brine njegove birače.. No, krenimo redom.., a u nastavku možete (zahvaljujući video meštru Jakovu Veliću s TvDR) pogledati i video snimku "borbene" sjednice ...

DUGI RAT

'Sto' aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

Tekst i slike: Davor Grgat
Video: Jakov Velić / TvDR, Art Foto

Na 28. sjednici Općinskog vijeća općine Dugi Rat trebalo je naći rješenje o ukidanju statusa javnog dobra na općoj upotrebi. Zahvaljujući nazočnošću odvjetnika Ivice Zaradića, nakon kraće rasprave o ovoj temi vijećnici su se usuglasili da nema boljeg rješenja, t.j. da se spomenuta čestica zemljišta na području Suhog Potoka prepiše u vlasništvo Općine. Kako je ustvrdio vijećnik Domagoj Vuković, to je dobra pretpostavka da se i ostali brojni primjeri sa kojima on raspolaže riješe na isti način.

I konačno, nakon nekoliko mjeseci na dnevni red je stavljena točka "Vijećnička pitanja" koja je pobudila veliko zanimanje svih prisutnih napih predstavnika.

sjednica vijeća - sto aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

Najprije je počelo o nestručnoj izvedbi betoniranja puta na ulazu i izlazu na Mali Rat, gdje se nakon i manjih kiša stvore velike lokve vode tako da pješaci ne mogu proći i ostati suhe obuće. I to traje više od godine dana, a rješenje se ne vidi.

Isti vijećnik je potavio i pitanje što je nakon siječanskog nevremena u ovoj opčini, kada je nevrijeme prouzročilo štetu (po odluci komisije za procjenu štete od blizu 600.000 kn) poduzeto na saniranju iste. Odgovorio mu je načelnik Jerko Roglić.

sjednica vijeća - sto aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

Što je sa uređenjem bivšeg "Zeničkog“ odmarališta u Dućama u kojem caruju miševi i uoči tutističke sezone prijeti zarazom?  Što je sa rušenjem zgrade tvorničke menze, da li su za to ishođene dozvole, i što će biti sa Vatrogasnim domom, koji je planiran na tom prostoru, a čija sudbina je i nakon toliko godina i dalje neizvjesna? Kakva je tek sudbina "fantomske" Sportske dvorane? Što će biti s lučicama u Sumpetru, Dugom Ratu i na Dućama?

Kakva je sudbina izgradnje javne rasvjete od Dugog Rata do Krila? Zašto ni nakon toliko godina neizvjesnosti nije rješeno pitanje javnog dobra na prostoru bivše Tvornice? Zašto se sada od države ne traži da "svoje" vlasništvo prepusti lokalnoj samopuravi, tj. Općini? Zašto se redovito ne naplaćuje komunalna naknada?

sjednica vijeća - sto aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

Ta i brojna druga pitanja traže odgovor, a vijećnik Branko Vojnović je ustvrdio da za brojna rješenja imaju neophodne dozvole, rješenja ili projekte, i to pun kombi istih. - Mnogi su stari i nevažeći - replicirao mu je načelnik.

I na kraju, kad je izgledalo da će sve završiti u najboljem demokratskom redu, vijećnici su se konfrontirali oko parkova i spomenika iz 1941. – 1945, te o ustašama, partizanima, domobranima i borcima Domovinskog rata, odnosno o simbolima i spomenicima u našim parkovima.

sjednica vijeća - sto aktualnih pitanja traži odgovore, a vijećnici još drve o partizanima i ustašama

No preovladalo je mišljenje, da središnji dugoratski park, koji se uređuje, obilježe osobe iz Domovinskog rata, prvenstveno iz ovog našeg kraja.

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online