Donji Dolac: Dan sjećanja na nevine žrtve

U subotu, 2. travnja 2016. u Donjem Docu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera održati će se Dan sjećanja na nevine žrtve, stradale u pokolju 26. ožujka 1944.g. u Donjem Docu. Ova tužna obljetnica započet će u 10.30 sati – Koncelebriranom svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Martina – Komemoracija žrtvama pokolja obavit če se u 11.30 sati kod spomen križa. Prisjetimo se da je navedenog dana u Donjem Docu izvršen pokolj nad dvjesto sedamdeset dvije nevine žrtve te je do temelja spaljeno cijelo selo. Od dvjesto sedamdeset dvije žrtve bilo je sto troje djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati. U komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole “Gornja Poljica”.

DOLAC DONJI, 26. OŽUJKA 1944.

donji dolac"To ti je bilo na večerašnju večer. Mi se svi sakupili u dvi velike kuće, a oni krenili pucat. Kad su nas sve pobili, zapalili su kuću, i ja sam kroz prozor iskočijo iz vatre i sakrija se ispod jedne smokve. Tek šesti dan sam doša kući i vidim: nigdi nikoga moga..."


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...

Krv

"U Donjem Docu okupator je sažgao kuće i sve živo, od djeteta u majčinoj utrobi do nepokretna starca. Djeca, kasnije rođena, dugo nisu znala što znače riječi: djed, baba, brat, sestra, vjenčanje, jer ih nije bilo; sve dok se opet nije vratio život.

Život je jači od smrti.

Neka ova imena ne postanu mrtvo slovo.

Mosor nije samo kamen. Za nas, djecu njegovu, Mosor je živo biće. Spomenik života. Neuništiv."


- Jure Kaštelan    

 

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online